Учени строят „черна кутия“ за края на цивилизацията

Тя ще бъде разположена на остров Тасмания и ще записва важни данни

Учени строят „черна кутия“ за края на цивилизацията | StandartNews.com

Ако – или когато – човешката цивилизация рухне, какво ще остане? Екип от учени иска да бъде сигурен, че ще има доказателства за това какво е постигнало човечеството дори и след края му.

За тази цел изследователи изграждат масивна, неразрушима кутия. Идеята е тя да записва научни данни, така че да даде на бъдещите цивилизации представа за това на какъв етап от развитието си сме били и евентуално какво е предизвикало нашия край.

Проектът, наречен Черната кутия на Земята, ще представлява огромен стоманен монолит, инсталиран на отдалечено място в австралийския остров Тасмания. Идеята е подобна на черните кутии, които са предназначени да оцелеят след самолетни катастрофи и да предоставят на следователите ценни данни за това какво е довело до инцидента.

„Черната кутия“ е сътрудничество между изследователи от Университета на Тасмания, маркетинговата агенция Clemenger BBDO и творческата агенция The Glue Society.

Екипът е проектирал кутията за записване на климатични данни, като атмосферни нива на въглероден диоксид (CO2), температури на морето и нива на консумация на енергия. Също така ще се събира контекстуална информация като заглавия на новини и публикации в социалните мрежи.

„Идеята е, че ако Земята се срине в резултат на изменението на климата, това неразрушимо записващо устройство ще бъде там. Така ще може всеки, който е останал, да се поучи от това“, коментира Джим Къртис, изпълнителен творчески директор в Clemenger BBDO.

Самата кутия ще бъде направена от стомана с дебелина почти 8 сантиметра и конзола от гранит. Вътре ще има система от свързани с интернет устройства за съхранение, захранвани от слънчеви панели на покрива на съоръжението.

А тук ще намерите още новини от технологичния свят!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай