Учени може да изпращат бавноходки в съседни звездни системи

Те вероятно могат да бъдат страхотни кандидати за подобни мисии

Учени може да изпращат бавноходки в съседни звездни системи | StandartNews.com

Възможно е да се изпращат малки кръгли червеи или дори тардигради - известни като "водни мечки" и бавноходки - до близки до Земята звездни системи. Това заявяват професорите от Калифорнийския университет в Санта Барбара, САЩ, Филип Лубин и Джоел Ротман.

„Мисля, че нашата съдба е да продължим да изследваме“, коментира Ротман в прессъобщение. „Погледнете историята на човешкия вид. Ние изследваме света във все по-малки нива до субатоми, както и във все по-големи мащаби. Такъв стремеж към непрестанно изследване е в основата на това кои сме ние като вид.”

По-специално, тардиградите могат да бъдат страхотни кандидати за подобни мисии поради тяхната изключителна издръжливост. Микроскопичните същества могат да спрат метаболитната си функция, за да оцелеят при екстремни студове, вакуума на космоса и други сурови условия.

Има обаче няколко проблема с изпращането на „водни мечки“ до други звездни системи. На първо място, дори те не са напълно безсмъртни. Все още не е напълно ясно колко дълго могат да оцелеят в космоса и дали ще могат да издържат цели десетилетия или векове, за да достигнат до друга планета.

Освен това съществува и етичният въпрос за това дали хората имат право да въвеждат живот на нови места. Това признават и изследователите от Калифорнийския университет в Санта Барбара.

Има и друг въпрос – дали хората не биха повлияли на благополучието на самите бавноходки. За някои може да звучи глупаво да се тревожим дали такова миниатюрно животно може да мисли или чувства, но преди да го изстреляме в орбита, поне си струва да се запитаме дали е така.

А тук ще намерите още технологични новини!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай