Учен: Водородните коли може да се окажат изненадващо лоша идея

Според него, „водородното лоби“ подхранва излишен ентусиазъм

Учен: Водородните коли може да се окажат изненадващо лоша идея | StandartNews.com

Автомобилите, задвижвани с водород, са лоша идея и ужасен начин за решаване на климатичната криза. Това твърди в своя публикация експертът Антъни Пат от Швейцарския федерален технологичен институт (ETH Zurich).

В статия за уебсайта на института той изразява мнение, че изкопаемите горива, използвани както в отоплението, така и в наземния транспорт, трябва да бъдат заменени с електричество от възобновяеми източници, а не с водородна енергия. „Една от най-сериозните заплахи е водородът да се маскира като приятел на чистата енергия“, пише Пат.

Според професора, водородът функционира като енергиен носител, а не като източник на енергия и може да бъде създаден по три начина. Сивият водород, който е най-често произвежданият, създава емисии на въглероден диоксид и метан, което е почти обратното на думата „екологично“. Синият водород се произвежда от природен газ, който също е лошо дългосрочно решение. А зеленият водород не произвежда директно емисии, но има нужда от електричество, за да бъде добиван такъв. Ето защо ученият пита защо директно да не се използва възобновяема енергия.

Ако водородът не е толкова екологичен, защо тогава той толкова често се посочва като ново, зелено решение за планетата? Антъни Пат твърди, че водородната стратегия на Европейския съюз (ЕС) предвижда водорода като ключов енергиен носител за наземния транспорт и отоплението и ще отдели милиарди евро за инфраструктура и планиране от публично финансиране. Това ниво на ентусиазъм, според него, се дължи на индустрията за изкопаеми горива.

„Европейското водородно лоби харчи над 50 милиона евро годишно“, пише Пат. "Това е последният шанс за оцеляване на индустрията на изкопаемата енергия."

Професорът от ETH Zurich не е единственият, който не одобрява тази технология. Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск например никога не пропуска възможността да осмее превозните средства, задвижвани от водород.

А тук ще намерите още новини от технологичния свят!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай