Tesla вече не е най-големият продавач на електрически автомобили в света

Компанията на Илон Мъск отстъпва на китайския производител на автомобили BYD

Tesla вече не е най-големият продавач на електрически автомобили в света | StandartNews.com

Според информацията за продажбите, публикувани тази седмица от китайския производител на автомобили BYD, подкрепен от Уорън Бъфет, лидерската позиция на Tesla на пазара на електромобили се свива.

BYD разкри, че през първите шест месеца на 2022 г. е продалa 641 350 "нови elektrièski превозни средства" - електромобили с батерия и плъгин хибриди. Тази цифра на продажбите бележи увеличение с около 314% в сравнение със същия период година по-рано.

BYD е продала повече от 134 000 автомобила само през юни, според съобщението.

За сравнение, Tesla на Елон Мъск е продала 564 743 автомобила през първата половина на 2022 г. - бурен период, в който компанията се бореше да преодолее продължително спиране на ключов производствен завод в Шанхай и други смущения, свързани с веригата за доставки.

Към април конгломератът на Бъфет Berkshire Hathaway притежаваше 7,7% дял в BYD, който струваше над 9 млрд. долара. Компанията похарчи 232 млн. долара, за да придобие първоначалния си дял в китайската фирма през 2008 година. През май Мъск заяви, че очаква някои "много силни компании" да се появят в Китай и да осигурят силна конкуренция на Tesla в сектора на електрическите превозни средства през следващите години.

Въпреки това, шефът на Tesla и най-богатият човек в света се изказа пренебрежително в интервю преди няколко години, когато беше попитан за продукта на BYD - буквално се изсмя на идеята, че той представлява конкуренция. "Виждали ли сте тяхната кола? Не мисля, че имат страхотен продукт. Не мисля, че е особено привлекателен, а технологията не им е силата", заяви Мъск пред Bloomberg по онова време.

През юни напрежението между Мъск и BYD изглеждаше охладено. Един от топ мениджърите на китайската фирма описа Мъск като "добър приятел" и заяви, че BYD ще доставя на фирмата батерии "много скоро", съобщи Ройтерс.

Както електромобилите с изцяло акумулаторни батерии на BYD, така и плъгин хибридите се считат за автомобили с "нулеви емисии" съгласно китайските индустриални стандарти, съобщи Financial Times.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай