Tesla сваля цените благодарение на редуциране в разходите си

Някои модели на компанията вече могат да се преборят за субсидия

Tesla сваля цените благодарение на редуциране в разходите си | StandartNews.com

На сутринта след мащабните намаления на цените на продуктите на Tesla, които в САЩ достигнаха до 20% за някои модели електрически автомобили, новинарските заглавия бяха изпъстрени с метафори за "канарчета във въглищна мина". Намаляването на цените на електрическите автомобили се разглеждаше от мнозина като опит за стимулиране на търсенето в условията на нарастваща конкуренция. Самата Tesla предпочита да говори за намаляване на собствените си разходи и за готовността си да сподели тази полза с клиентите.

Илон Мъск не обича да харчи пари за специалисти по връзки с обществеността, но според Electrek представителите му в Германия са дали точно такова обяснение за неотдавнашното намаление на цените на електромобилите на марката в световен мащаб: "В края на една бурна година с нарушения във веригата за доставки успяхме да постигнем частично нормализиране на инфлацията на разходите, което ни позволи уверено да споделим тази полза с нашите клиенти." Ръководителите на китайското подразделение на Tesla, което беше сред първите, които намалиха цените, коментираха по подобен начин.

Както отбелязва Ройтерс, след корекцията на цените електрическите автомобили Tesla с определени модификации ще могат да кандидатстват за държавни субсидии не само в САЩ, но и във Франция. В последния случай прагът на субсидията преминава границата от 47 000 евро и Model 3 в тази страна вече може да бъде закупен за 44 990 евро и да се класира за субсидия от 5000 евро.

Действията на Tesla за намаляване на цената на електрическите й автомобили имаха особен ефект върху пазара на акции. Акциите на компанията паднаха с 6,4% в петъчната търговия, но завършиха сесията със спад от 0,9%. Конкурентите бяха засегнати много по-сериозно: General Motors загуби 4,5 %, Ford Motor загуби 6 %, Stellantis загуби 3,7 %, а Volkswagen загуби 3,6 %. Младите производители на електрически автомобили, които неизбежно ще трябва да се конкурират с Tesla, пострадаха още повече - цената на акциите на Fisker спадна с почти 9,7%.

Анализаторите от Wedbush Securities смятат, че по-ниските цени на продуктите на Tesla ще увеличат доставките на електрически автомобили през тази година с 12-15%. В крайна сметка намаляването на цените беше насочено към постигането на тази цел, тъй като дори на примера на завода на Tesla в Шанхай се забелязваше, че предлагането е започнало да изпреварва търсенето. В същото време компанията няма да забави експанзията си и поддържа доста висок марж на печалбата поради вертикалната интеграция на производствените процеси, така че намаляването на цените в настоящата среда ще бъде безболезнено за нея.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай