Tesla Model Y стана най-продаваният автомобил в света

През първото тримесечие на тази година от Tesla Model Y са продадени 267 200 единици

Tesla Model Y стана най-продаваният автомобил в света | StandartNews.com

За първи път изцяло електрически автомобил стана най-продаваният автомобил в света. Tesla Model Y изпревари предишните лидери Toyota RAV4 и Corolla и зае първото място по продажби в световен мащаб за първото тримесечие на 2023 г. Това е особено впечатляващо, като се има предвид, че цената на Model Y 2023 започва от 47 490 долара, което е значително повече от 21 550 долара за Corolla и 27 575 долара за RAV4. Продажбите на Model Y са се увеличили с 69% спрямо предходната година.

През първото тримесечие на тази година от Tesla Model Y са продадени 267 200 единици, което е световен рекорд и изпреварва Corolla с 256 400 единици и RAV4 с 214 700 продадени автомобила за същия период. Илон Мъск по-рано прогнозира, че Model Y ще заеме първото място, като през 2021 г. заяви пред инвеститорите: "Смятаме, че Model Y ще стане най-продаваният автомобил или превозно средство от всякакъв вид в света. Вероятно през следващата година."

Тогава Model Y не постигна тази цел, но се класира на трето място в глобален мащаб за 2022 г., като завърши на шесто място в списъка на 10-те най-продавани автомобила в Америка, въпреки силната конкуренция на пикапите и пълноразмерните SUV автомобили. Миналата година Model Y стана също така най-продаваният автомобил в Европа и Калифорния и беше четвъртият най-продаван автомобил в Китай, с 15 позиции нагоре спрямо предходната година.

Трябва да се отбележи, че макар Tesla Model Y вече да се е превърнал в най-продавания автомобил в света, Tesla със сигурност не е най-големият автомобилен производител в света. Volkswagen, Toyota, General Motors и Ford отчитат по-високи приходи и продажби. Tesla дори не е в топ 10 на световните производители на автомобили, като през 2022 г. заема 19-то място.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай