Смартфоните скоро ще се зареждат за минути

Разработки на Xiaomi и Oppo ще позволят телефоните да се зареждат с цели 200W

Смартфоните скоро ще се зареждат за минути | StandartNews.com

Един от основните проблеми на съвременните смартфони остава времето им за автономна работа. Колкото по-високотехнологични стават новите модели, толкова по-малко издържат те с едно зареждане. Капацитетът на батериите е достигнал своя максимум спрямо теглото на апаратите. В момента фокусът е върху разработки за по-бързо зареждане. Идеята  е потребителят да може да възстанови батерията си много бързо и така да не се притеснява, че смартфонът му ще угасне в средата на деня.

Вече сме виждали много технологии за бързо зареждане. Някои достигат до 160 и 200 W, но до скоро бяха в сферата на прототипите и теоретичните възможности. Оказва се обаче, че някои производители като Xiaomi и OPPO са на крачка от това да покажат скоро такива модели на пазара. Със сигурност малко след това те ще бъдат последвани и от останалите производители.

В момента Xiaomi и OPPO експериментират с решението за бързо зареждане от 200 W. Очакванията на специалистите са 200W решение за търговска употреба да се появи съвсем скоро. Следващите флагмани на тези компании ще имат  200W адаптер за бързо зареждане в кутиите си.  Скорошна демонстрацията на Xiaomi на зареждането с 200 W на 11T Pro показа, че решението може да зареди цялата батерия на телефона от 4000 mAh за по-малко от 8 минути. Отнема само 3 минути, за да стигнете до 50% и 44 секунди, за да стигнете до 10%.

По този път върви и Oppo. Компанията започна масово производство на 125W кабелна технология за бързо зареждане през миналата година. Производителят тества двуклетъчни батерии и внедрява технология за интелигентно зареждане с помощта на чипове за безопасност на батерията. Според анализаторите 200W решение ще видим съвсем скоро и при тях.

А тук ще намерите още технологични новини!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай