Вторник,

Слънчева буря разруши 40 чисто нови сателита Starlink на SpaceX

От: Кристиан Антонов -
684
Слънчева буря разруши 40 чисто нови сателита Starlink на SpaceX
A
A
A

Геомагнитна буря, причинена от слънчевата активност, извадила от строя 40 от спътниците Starlink на SpaceX миналата седмица. Според специалисти това само може да подчертае риска, който представляват този тип явления за космонавтиката.

SpaceX съобщи за инцидента чрез публикация в блога на сайта си. Слънчевата буря не е разрушила самите спътници, но на практика ги е извадила от орбитата им. Това ги е накарало да паднат обратно в земната атмосфера.

"Тези бури предизвикват затопляне на атмосферата и увеличаване на плътността ѝ на ниските височини на разполагане", заяви представител на SpaceX. "Бордовият GPS показва, че скоростта на ескалиране и силата на бурята са предизвикали увеличаване на атмосферното съпротивление с до 50 процента повече, отколкото по време на предишни изстрелвания."

За щастие загубата на спътниците не представлява опасност за хората на земята нито застрашава други спътници.  "Деорбитиращите спътници представляват нулев риск от сблъсък с други спътници и по проект се разрушават при връщане в атмосферата - което означава, че не се създават орбитални отломки и части от спътника не попадат на земята", заявиха от компанията. "Тази уникална ситуация демонстрира огромните усилия, които екипът на Starlink е положил, за да гарантира, че системата е в челните редици на намаляването на отломките в орбита."

А тук ще намерите още технологични новини!


Всички новини от категория Технологии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията