Шестима български геймъри ще представят страната ни на Световното първенство по електронни спортове в Бали

Световното първенство по електронен спорт ще се проведе от 1 до 12 декември в Бали, Индонезия

Шестима български геймъри ще представят страната ни на Световното първенство по електронни спортове в Бали | StandartNews.com

Шестима българи се класираха за Световното първенство по електронен спорт, което ще се проведе от 1 до 12 декември в Бали, Индонезия. Новината съобщават от Българската национална федерация по електронни спортове (БНФЕС), която обединява водещи български гейм клубове и отбори. Световното първенство се организира от Международната федерация по електронни спортове (IESF) за 14 пореден път, а квалификациите се проведоха през целия месец юни. От българска страна в надпреварата се класират един състезател по eFootball и петима по дисциплината DotA.

От 2009 г. насам IESF всяка година организира Световно първенство по различни е-спорт дисциплини, което дава поле за изява на стотици играчи и събира пред екраните милиони фенове от целия свят. Надпреварата противопоставя едни срещу други най-добрите кибер атлети в целия свят, за да определи кои нации ще вдигнат купата в различните дисциплини. World eSports Championship в момента е единственото глобално събитие в сферата на електронните спортове, в което участват национални отбори.

14-тото издание на първенството ще бъде с общ награден фонд от 500 хил. щ. долара. Официалните дисциплини тази година ще са шест – eFootball, DotA 2, Tekken 7, CS GO, PUBG Mobile и Mobile Legends. Генерален спонсор на квалификациите и българския национален отбор е LEGION by Lenovo. Всички разходи по транспорт, спане и такса участие на българските състезатели ще бъдат покрити от него и Федерацията.

Междувременно в Спортния календар на БНФЕС до края на годината са планирани 30 събития – онлайн и на живо, гейм турнир за журналисти и др. прояви. През 2023 г. предстои за първи път да бъде организирано и национално първенство по водещите гейм дисциплини.

Повече за БНФЕС 

БНФЕС е организация, която има за цел да развива и популяризира професионалния електронен спорт в България. Тя обединява водещи български гейм клубове и отбори, някои от които с дългогодишна история в електронните спортове. БНФЕС е член на водещата международна организация IESF. Сред целите на федерацията са лицензиране от Министерството на младежта и спорта, членство в Български олимпийски комитет, както и организиране на курсове и обучения за треньори, инструктори и други кадри, необходими за развитието на електронните спортове у нас в партньорство с водещи учебни заведени. Друга важна цел е провеждането на национални първенства по най-играните в света е-спорт дисциплини, стимулиране на състезателния гейминг сред младите хора, разширяване обхвата на федерацията чрез прием на нови клубове-членове, както и сключването на дългосрочни стратегически партньорства с инфлуенсъри, геймърски организации и компании в бранша.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай