Ще ни „подслушват“ по-трудно във Facebook Messenger

Промените се очакват до края на годината

Ще ни „подслушват“ по-трудно във Facebook Messenger | StandartNews.com

Според редица източници Meta Platforms ще интегрира напълно поддръжката на криптиране от край до край в своя Facebook Messenger до края на годината. Функцията, предназначена да гарантира поверителността на данните на потребителите, ще бъде активирана по подразбиране и ще бъде достъпна за всички използващи услугата.

Криптирането "от край до край" означава, че Meta няма да има достъп до данните на потребителите, тъй като те ще преминават през сървърите на компанията в криптиран вид. Само изпращачът и получателят на съобщенията ще имат достъп до тях. Потребителите на услугата вече могат да криптират чатовете си чрез настройките на Messenger, но скоро тази опция ще стане стандартна за всички.

Притежаваният от Meta месинджър WhatsApp отдавна поддържа криптиране от край до край. Някои други услуги, като например Signal, също поддържат тази функция. Разработването и тестването на криптиране от край до край за Messenger отне няколко години, тъй като изискваше големи промени в техническата инфраструктура на услугата.

Въвеждането на криптиране от край до край за всички потребители на Messenger е важна стъпка по отношение на защитата на личните данни. Въпреки това компанията може да се сблъска с някои проблеми поради това. Например органите на Европейския съюз се стремят да ограничат криптирането на данни в месинджърите, като го обясняват с необходимостта да се осигури правоприлагането и борбата с престъпността.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай