Сенатори разпитват Марк Зукърбърг за щурма на Капитолия през януари

Смята се, че социалната мрежа Facebook косвено е подпомогнала атаката

Сенатори разпитват Марк Зукърбърг за щурма на Капитолия през януари | StandartNews.com

Група от 13 сенатори от Демократическата партия в САЩ, водени от Ейми Клобучар от Минесота и Джак Рийд от Роуд Айлънд, се обърнаха към главния изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг. Те поискаха от него да отговори как социалната мрежа Facebook се е справила с налагането на дезинформация преди атаката на Капитолия на 6 януари.

Сенаторите се позовават на документи и свидетелства, споделени от бившата служителка на Facebook Франсис Хауген. Те искат да знаят защо компанията преждевременно е премахнала предпазните мерки, които са били налични преди президентските избори през 2020 година.

„Това действие позволи на дезинформацията и насилствената реторика да се върнат в платформата непосредствено след изборния ден и в навечерието на въстанието на 6 януари“, смятат политиците.

„Въпреки че признаваме усилията, положени от Facebook, за да предотврати разпространението на свързана с изборите дезинформация, насилствена реторика и тормоз преди изборите през 2020 г., това очевидно не беше достатъчно, за да попречи на лъжите за изборите да се вкоренят в платформата и да подхранват насилие срещу нашата демокрация", заявиха още Клобучар, Рийд и 11-те други сенатори.

Групата не заплашва с регулаторни мерки срещу Meta. Възможно е Сенатът да призове Зукърбърг да свидетелства, подобно на това, което ръководителят на Instagram Адам Мосери беше помолен да направи по-рано този месец. И докато повечето американски законодатели са съгласни, че трябва да се направи повече за регулиране на Facebook и други социални мрежи, демократите и републиканците не са стигнали до консенсус за това как да подходят към проблема.

А тук ще намерите още технологични новини!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай