Съдът разреши на Apple да плати 50 милиона долара по дело за счупени клавиатури на MacBook

Първоначално Apple се съгласи на споразумение в средата на 2022 г., но сега то беше одобрено

Съдът разреши на Apple да плати 50 милиона долара по дело за счупени клавиатури на MacBook | StandartNews.com

Федерален съдия в Калифорния одобри плана на Apple да плати 50 млн. долара за уреждане на дългогодишен колективен иск за проблеми с клавиатурите на MacBook с механизъм "пеперуда". Сумата се състои от 13,6 милиона щатски долара за адвокатски хонорари, 2 милиона щатски долара за съдебни такси и 1,4 милиона щатски долара за административни разходи, а останалата част - 33 милиона щатски долара - ще бъде разпределена между собствениците на устройства на Apple, които са завели делото.

През 2015 г. и 2016 г. Apple добави клавиатура към MacBook, MacBook Air и MacBook Pro с клавиши във формата на пеперуда, като заяви, че този дизайн осигурява меко докосване и отзивчиви клавиши, както и по-тънък дизайн на устройствата. След пускането на първите Mac компютри с пеперудена клавиатура обаче хиляди потребители на Apple по света се сблъскаха с проблеми, свързани със случайни двойни натискания, блокирания и повреди на клавишите поради прах и други частици, попаднали в механизма на пеперудата.

Широко разпространените оплаквания доведоха до голям скандал около новия дизайн на клавиатурите. Apple се опита да подобри механизма, за да го направи по-издръжлив, и произведе три поколения от този тип клавиатура, но всички те в една или друга степен бяха склонни към чести счупвания. В резултат на това през юни 2018 г. Apple трябваше да стартира програма за безплатен ремонт на клавиатурата, като новите устройства се върнаха към доказания дизайн с ножичен ключ.

Програмата за поправка обхващаше само моделите MacBook, MacBook Pro и MacBook Air за период от четири години, а Apple заменяше дефектните клавиатури тип "пеперуда" само с други клавиатури от същия тип, така че при някои клиенти се повтаряха повреди на клавишите, които в крайна сметка вече не можеха да се заменят.

В крайна сметка търпението на потребителите се пречупи и през 2018 г. група клиенти на Apple от Калифорния, Флорида, Илинойс, Мичиган, Ню Джърси, Ню Йорк и Вашингтон подадоха съдебен иск срещу компанията, в който твърдят, че Apple е скрила от потребителите дефектния дизайн на механизма за пеперуда, за да продължи да продава устройствата. В иска се съдържат и претенции към компанията за незадоволителна програма за ремонт и замяна на дефектните устройства.

Първоначално Apple се съгласи на споразумение в средата на 2022 г., но сега то беше одобрено предварително от съдията, който разглежда делото. Сумата, която ще бъде изплатена на клиентите, зависи от броя на необходимите ремонти и може да достигне до 395 щ. долара за тези, които се нуждаят от две или повече замени на клавиатури.

Първите плащания към потребителите по делото трябва да започнат в края на декември тази година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай