Руснаци няма да могат да използват Times New Roman и други популярни шрифтове

Arial, Verdana, Tahoma, Helvetica и други, създадени от американската компания Monotype, също не са налични

Руснаци няма да могат да използват Times New Roman и други популярни шрифтове | StandartNews.com

Компанията Monotype е блокирала достъпа на руски потребители до библиотеката на своя уебсайт, съдържаща редица от най-популярните шрифтове, които се използват в света. Това съобщи вестник "Ведомости".

Уебсайтът на американската компания все още е достъпен в Русия, но при опит да се разгледа страницата с каталог на шрифтове от Русия, се вижда съобщение за забрана на достъпа. Тя обаче може да бъде заобиколена с помощта на VPN услуга, както установяват редица руснаци.

Според източника, най-популярните шрифтове на Monotype са достъпни за руските потребители, например в пакета Microsoft Office, тъй като преди това Microsoft е закупила правата върху тях. Теоретично компанията може да постигне пълна забрана за използване на шрифтове в Русия, но експертите се съмняват, че това ще се случи, така че най-вероятно обичайните шрифтове Times New Roman трябва да останат в Word.

Шрифтовете Monotype имат аналози, които визуално са подобни на оригинала, казва Алексей Андреев, управляващ партньор на агенцията за брандинг Depot. Той даде за пример шрифтовете на руската компания Parataip.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай