Руснак е арестуван в САЩ по обвинение в участие в атаки с рансъмуер LockBit

Съобщава се, че Астамиров е използвал различни имейл адреси, IP и акаунти на доставчици на интернет услуги, за да разпространява софтуерa LockBit и да комуникира с жертвите

Руснак е арестуван в САЩ по обвинение в участие в атаки с рансъмуер LockBit | StandartNews.com

Министерството на правосъдието на САЩ съобщи за ареста на руския гражданин Руслан Астамиров по обвинения в участие в атаки с рансъмуер LockBit срещу американски и чуждестранни компании. Според съдебното дело от август 2020 г. до март 2023 г. Астамиров, заедно с други членове на хакерска група, е участвал в разпространението на зловредния софтуер, като е изисквал откуп за отключване на засегнатите от вируса компютърни системи.

Съобщава се, че Астамиров е използвал различни имейл адреси, IP и акаунти на доставчици на интернет услуги, за да разпространява софтуерa LockBit и да комуникира с жертвите. Според иска поне в един случай правоприлагащите органи са успели да проследят прехвърлянето на част от откупа на жертвата към адрес на виртуална валута под контрола на Астамиров.

Астамиров е извършил пряко поне пет атаки срещу компютърни системи в САЩ и в чужбина. Той е обвинен в заговор за извършване на телеграфна измама и заговор за умишлено повреждане на защитени компютри и предаване на искания за откуп. Ако бъде признат за виновен, Астамиров е заплашен от максимална присъда от 20 години лишаване от свобода по първото обвинение и максимална присъда от пет години лишаване от свобода по второто. Обвиненията предвиждат и максимална глоба в размер на 250 000 щатски долара или удвоена печалба или загуба от престъплението, в зависимост от това коя от двете суми е по-голяма.

"Астамиров е третият обвиняем, обвинен от прокуратурата в Ню Джърси в глобалната кампания за изнудване на LockBit, и вторият обвиняем, който е задържан", заяви прокурорът на САЩ Филип Р. Филип Р. Селинджър в окръг Ню Джърси.

В прессъобщение на Министерството на правосъдието на САЩ се казва също, че Михаил Матвеев от Русия, обвинен в участие в разпространението на рансъмуер LockBit, Babuk и Hive на компютри на жертви в САЩ и други държави, в момента е в канадски арест в очакване на екстрадиция в САЩ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай