Руските интернет търсачки ще скриват домейни с пиратско съдържание

Големите IT компании и притежателите на авторски права подписват специален меморандум

Руските интернет търсачки ще скриват домейни с пиратско съдържание | StandartNews.com

Google и останалите популярни търсачки в мрежата,  отдавна недолюбват пиратското съдържание. Техните алгоритми се стремят да избегнат индексирането на всеки подобен сайт, разполагащ с материали, които по някакъв начин нарушават авторските права на даден творец.

В Русия ситуацията е малко по-различна и местните търсачки до скоро позволяваха безпроблемно търсене в някои от сайтовете, които разполагат с огромни колекции софтуер, филми и музика. Нещата обаче се затягат и там. До края на годината най-големите IT компании и притежатели на съдържание ще подпишат специален анти-пиратски меморандум.

Той ще включва премахването на домейните с незаконно съдържание в резултатите от търсенето. Правилата ще посочват, че всеки домейн, който има повече от сто връзки към пиратско съдържание ще бъде заглушаван.

Съюза за медийни комуникации в Русия обяви, че над 31 милиона линка към пиратско съдържание са били премахнати от резултатите от търсенето през последните години. Нарушенията имат системен характер и това ще доведе до спогодба, чрез която цели сайтове ще бъдат изваждани от търсачките занапред.

А тук ще намерите още новини от технологичния свят!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай