Русия заплашва астронавт на НАСА с твърдение, че саботира МКС

Сагата за дупката на орбиталната станция стигна още по-далеч

Русия заплашва астронавт на НАСА с твърдение, че саботира МКС | StandartNews.com

Сагата за дупката в Международната космическа станция (МКС) може да стигне още по-далеч. Предполага се, че е възможно Русия скоро да повдигне наказателно обвинение срещу астронавт на НАСА за предполагаем саботаж на модул на станцията.

Космическата агенция на страната Роскосмос заяви, че е завършила разследването си на инцидента от 2018 г., при който космонавтите ѝ откриха дупка в нейния космически кораб "Союз". И агенцията заяви, че е препратила подробностите за това на правоприлагащите органи.

Дупката беше закърпена и поправена бързо, но докладите сочат, че тя е могла да разхерметизира цялата Международна космическа станция за две седмици, което не е никак добра новина за Русия. В края на краищата, теч в нейния модул можеше да застраши нейните собствени космонавти, заедно с международен екип от астронавти.

Всъщност, мнозина в руските медии и правителство отправиха обвинения срещу астронавтката на НАСА Серена Аньон-Чанселър. Руската държавна информационна агенция ТАСС дори твърди, че тя е преживяла „остра психологическа криза“ на МКС и може да е пробила дупката, за да бъде изпратена обратно на Земята по-рано. НАСА опроверга обвиненията, а шефът на агенцията Бил Нелсън заяви, че „атаките са фалшиви и им липсва всякаква достоверност“.

Ако Русия избере да повдигне наказателни обвинения, тя ще го направи след неотдавнашния си тест за противосателитна ракета, който сам по себе си заплаши живота на членовете на екипажа на орбиталната станция. Освен това през последната година имаше няколко случая, при които руски неизправности извадиха станцията извън контрол.

Няма съмнение, че напрежението е по-високо от всякога между геополитическите съперници, особено когато става въпрос за операции в космоса. А едно на практика пресилено наказателно обвинение срещу американски гражданин може да тласне нещата над ръба.

Тук ще намерите още новини от технологичния свят!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай