Роскомнадзор, заплаши да глоби Google

Причината е заради "незаконни" видеоклипове в YouTube

Роскомнадзор, заплаши да глоби Google | StandartNews.com

Руският комуникационен регулатор, Роскомнадзор, заплаши да глоби Google заради неизпълнението на заповедите на страната за премахване на определени „незаконни“ видеоклипове в YouTube, съобщава The Washington Post. Роскомнадзор предупреждава, че може да глоби технологичната компания с до 8 милиона рубли (около 94 675 долара), сума, която ще се увеличи до 20 % от годишните приходи на Google в случай на повторно нарушение.

Роскомнадзорът твърди, че YouTube „насърчава разпространението на фалшиво съдържание“ и обвинява платформата в „дискредитиране“ на руската армия. В него също се казва, че YouTube съдържа „екстремистко“ съдържание „с призиви за извършване на насилствени действия срещу руски военнослужещи“.

Не е ясно обаче на кои видеоклипове се позовава на Роскомнадзор, но вероятно е свързано с жалба, подадена от регулатора на комуникациите по-рано този месец. На 18 март Роскомнадзор поиска YouTube да премахне рекламите , които според него насърчават унищожаването на руските и беларуските железници. „Действията на администрацията на YouTube са от терористичен характер и заплашват живота и здравето на руските граждани“, пише в прессъобщение. „Роскомнадзор категорично се противопоставя на подобни рекламни кампании и изисква Google LLC да спре излъчването на антируски видеоклипове възможно най-скоро.

YouTube вече предприе редица действия срещу Русия след нахлуването на страната в Украйна. Платформата коригира политиките си, за да демонетизира каналите, принадлежащи на RT и други поддържани от Русия медии и забранява достъпа до видеоклипове, публикувани от тези канали. Според доклад на Bloomberg, YouTube спря военния акаунт на Русия, след като миналата седмица публикува два видеоклипа (които по-късно бяха премахнати), наричайки войната в Украйна „освободителна мисия“. Bloomberg казва, че е забранил и канал в YouTube, свързан с Министерството на отбраната на Русия.

Facebook и Instagram предприеха подобни действия, за да ограничат медии, управлявани от руското правителство. И двете социални услуги позволяват на потребителите в определени страни да призовават за насилие срещу руски войници, политика, която накара Русия да забрани изцяло двата сайта заради „екстремистки дейности“.

Повече технологични новини може на намерите в рубрика Технологии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай