Рекорден брой български ученици получават стипендии за участие в космическия лагер Space Camp Turkey 2023

Център за творческо обучение обяви финалните резултати от конкурса за участие на български ученици в космическия лагер Space Camp Turkey 2023

Рекорден брой български ученици получават стипендии за участие в космическия лагер Space Camp Turkey 2023 | StandartNews.com

Център за творческо обучение обяви финалните резултати от конкурса за участие на български ученици в космическия лагер Space Camp Turkey 2023. Тази година е регистриран рекорден интерес – 422 кандидатури от България, и рекорден брой предоставени стипендии – 65 деца са получили пълно или частично финансиране. Space Camp Turkey в Измир е един от дватa космически центъра за обучение в света, създадени по модел на американската космическа агенция НАСА, както и единственият в Европа, Азия и Близкия Изток.

„Целта на конкурса е да подкрепим всички български деца, които искат да се обучават в сферата на космонавтиката, без значение къде се намират. През тази година интересът към програмата е рекорден, което се дължи на подкрепата от общините Русе, Силистра и Козлодуй, както и от множеството партньори, осигурили стипендии за учениците. Успехът нямаше да е възможен и без доброто сътрудничество с огромен брой родители” – заяви д-р Александър Ангелов, управител на Център за творческо обучение – организацията, която вече 16 години е партньор на програмата за България.

Творбите на участниците тази година са оценени от 12-членно жури, включващо забележителни личности с богат опит и разнообразна експертиза. Стипендиите са осигурени чрез фондонабиране от Център за творческо обучение с помощта на десетки партньори като Фондация “Лекови”, Фондация “Лъчезар Цоцорков”, Еконт, BIT Mate, общините Русе, Силистра и Козлодуй.

Програмата за космическо обучение в Измир е с продължителност една седмица и се провежда изцяло на английски език от специално подготвени обучители и специалисти. Занятията в лагера включват работа с реални тренажори и симулатори на живота и работата в космоса. Участниците обличат скафандри, докосват се до тренажори за подготовка на астронавти, изпробват движенията в симулирана безтегловна среда, упражняват се в реплика на предната палуба на совалка, проектират колония на Марс. По този начин те получават безценни знания за физическата, интелектуалната и психическата подготовка на астронавтите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай