Разработчикът на летящи коли Joby Aviation получи удостоверение за стартиране на търговски пътнически полети

Сертификатът за въздушен превозвач е издаден на компанията предсрочно

Разработчикът на летящи коли Joby Aviation получи удостоверение за стартиране на търговски пътнически полети | StandartNews.com

Joby Aviation, базираната в Калифорния компания за електрически самолети, обяви, че е получила първия от трите сертификата на Федералната авиационна администрация, необходими за започване на търговски пътнически полети.

Сертификатът за въздушен превозвач е издаден на компанията предсрочно. Joby заяви, че не очаква да получи сертификат за въздушен превозвач преди втората половина на 2022 г., но компанията вече може да започне търговски въздушни услуги.

Крайната цел на Joby е до 2024 г. да стартира услуга за въздушно такси, състояща се от изцяло електрически автомобили с вертикално излитане и кацане (eVTOL). Услугата въздушно такси може да доведе до революция в транспорта между големите градове. Този вид самолети eVTOL на Joby могат да развиват скорост до 320 км в час и да изминат 240 км с едно зареждане.

Joby трябва да получи още два сертификата от FAA, преди eVTOL да започне да превозва пътници в небето, но се очаква те да бъдат получени до 2024 г., когато компанията планира да стартира услугата.

"Процедурите, които подготвихме, поставят основите на бъдещите ни операции с eVTOL. През следващите месеци ще използваме сертификата си по част 135, за да доусъвършенстваме оперативните и технологичните платформи за клиентите, които ще бъдат в основата на нашата мултимодална услуга за споделено пътуване, и да усъвършенстваме процедурите си, за да осигурим безпроблемно пътуване за нашите клиенти.", заяви Бони Сими, ръководител на отдел "Въздушни операции и човешки ресурси" в Joby

Новината за сертифицирането на Joby от FAA беше приветствана от инвеститорите. Към момента на писане на статията акциите на Joby се повишиха с близо 4%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай