Първият безпилотен електрически ферибот започна да плава в Стокхолм

Плавателният съд е оборудван с радар, камери, лазерен лидар и ултразвукови сонари, които събират данни за контрол на курса

Първият безпилотен електрически ферибот започна да плава в Стокхолм | StandartNews.com

На 8 юни безпилотен електрически ферибот, построен от Torghatten, направи първото си плаване в Стокхолм. Шведската столица е първият град в света, в който започва да се използва такава технология. От 12 юни фериботът, наречен MF Estelle, ще се движи редовно по кратки маршрути между островите в Стокхолм.

Засега по време на движението на ферибота присъства капитан, който следи автоматиката, контролираща маневрите на ферибота. В бъдеще Torghatten заявява, че целта му е да направи плавателния съд напълно автономен, без да е необходимо човешко присъствие. Според говорител на компанията, системата вече "вижда като капитан".

Плавателният съд е оборудван с радар, камери, лазерен лидар и ултразвукови сонари, които събират данни за контрол на курса, каза Ерик Нилсон, оперативен мениджър на норвежката компания. Системата се нуждае от по-малко от секунда, за да пренасочи маршрута и да промени курса, когато условията на плаване се променят или се открият препятствия, каза той.

10-метровият ферибот струва около 1,6 млн. долара и може да превозва до 30 пътници. Единичен билет струва около 3 евро. Надяваме се, че редовното използване на такива автономни фериботи може да насърчи повече жители на Стокхолм да се придвижват пеша или с велосипед, а не с автомобил. Torghatten планира да разшири производството на фериботите, които да се използват както в Швеция, така и в чужбина. Инициативата за фериботите е резултат от частно и публично сътрудничество и е частично финансирана от ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай