Производителят на iPhone спира операциите в Шанхай

Причината е в локдауна, наложен на града

Производителят на iPhone спира операциите в Шанхай | StandartNews.com

Основният производител на iPhone на Apple е последния производител, който спря операциите заради локдауна в Шанхай. Технологичната компания Pegatron заяви, че временно е спряла производството в две от своите фабрики в Китай.

Съобщението дойде, дори когато властите облекчиха някои от разпоредбите за коронавирус в Шанхай във вторник. Това означава, че някои от 25-те милиона души в града могат да напуснат домовете си за първи път от седмици.

Градът беше затворен в края на март, след като броят на случите на коронавирус нараснаха в ключовия производствен и финансов център.

В документация на фондовата борса Pegatron каза, че е спряла операциите във фабриките си в Шанхай и близкия Куншан „в отговор на изискванията за превенция на Covid-19 от местното правителство“.

Компанията заяви, че ще работи с властите "за възобновяване на дейността възможно най-скоро".

Основният производител на MacBook на Apple Quanta и производителят на iPad Compal Electronics също спряха дейностите си в китайските градове, според японския вестник Nikkei.

Дан Айвс, анализатор в инвестиционната фирма Wedbush Securities, коментира, че очаква спиранията да окажат влияние върху производството. Той изчисли, че производството на 3 милиона iPhones е било засегнато досега този месец, а има опасност това да повлияе и на производството на 2 милиона iPad и 1 милион MacBook.

Друга тайванска компания Foxconn, която също сглобява iPhone за Apple, спря операциите във фабриката си в Шенжен миналия месец.

Той прехвърли производството в други производствени обекти, като същевременно възобнови дейността си в Шенжен със служители, работещи в затворена система, при което персоналът живее и работи в завода.

От началото на пандемията през 2019 г. Китай наложи локдауни, засягащи милиони хора в големите градове, включително Сиан и Ухан.

Затварянето на Шанхай е най-голямото до момента и градът е ключов център за финансовата индустрия, производството и дом на най-голямото пристанище в света.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай