През последните три години Китай е пуснал 79 различни изкуствени интелекта

През 2020 г. китайските организации са пуснали само 2 LLM в сравнение с 11 в САЩ, но през 2021 г. във всяка от страните са пуснати по 30 LLM

През последните три години Китай е пуснал 79 различни изкуствени интелекта | StandartNews.com

Китайските ИТ компании са пуснали 79 големи езикови модела (LLM) в страната от 2020 г. насам, удвоявайки усилията си за разработване на алгоритми за изкуствен интелект. Според доклад, изготвен от изследователски институти към Министерството на науката и технологиите на Китай, разработването на LLM, обучени с помощта на техники за дълбоко обучение върху огромни количества текстови данни, е навлязло в "ускорена" фаза.

През 2020 г. китайските организации са пуснали само 2 LLM в сравнение с 11 в САЩ, но през 2021 г. във всяка от страните са пуснати по 30 LLM. През 2022 г. в САЩ са пуснати 37 LLM, а в Китай - 28. Досега през тази година Китай е начело с 19 LLM срещу 18 в САЩ. "Ако се съди по географията на големите езикови модели, пуснати в световен мащаб, Китай и САЩ водят с голяма разлика, като на тях се падат над 80% от пазара", се казва в доклада.

В доклада се анализират 79 големи езикови модела, разработени в Китай, и се отбелязва, че макар вече да има 14 провинции и региони, в които са разработени такива технологии, съвместните проекти за разработване между академичните среди и индустрията до момента са "недостатъчни".

Индустрията на изкуствения интелект в Китай е изправена пред значителни предизвикателства, тъй като контролът върху износа от страна на САЩ ограничава достъпа на китайските организации до технологиите и полупроводниците, използвани за обучението на МЛНЗ.

След като OpenAI пусна ChatGPT, китайските технологични гиганти - от Alibaba през производителя на системи за наблюдение Sensetime до гиганта в областта на търсачките Baidu - пуснаха свои собствени версии на чатботове, базирани на генеративен ИИ и LLM.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай