Право на отговор: Данните на използващите TP-Link са в безопасност

Предлагаме на вашето внимание пълния текст на отговора, получен от TP-Link

Право на отговор: Данните на използващите TP-Link са в безопасност | StandartNews.com

По повод материал от 14 март в Агенция Стандарт под заглавие „TP-Link е предавал информация от устройствата си на трета страна“ в редакцията се получи отговор от компанията, в който се дава информация за развитието на описаните събития.

В оригиналната публикация се споменава, че в продължение на няколко години производителят на мрежово оборудване TP-Link работи с компанията Avira за осигуряване на сигурност за продукти като Wi-Fi рутери. Целта е защита на потребителите от кибератаки и други заплахи, „но партньорството изглежда е включвало и предаване на потребителски данни на Avira“.

Освен технически подробности, в материала ни се споменава, че с маршрутизатор TP-Link Archer AX3000 са били прехвърлени огромно количество данни към сървърите SafeThings на Avira само за 24 часа. SafeThings е платформа за предотвратяване на киберзаплахи.

„Въпреки че Avira твърди, че потребителите получават контрол над устройствата, се оказа, че услугата продължава да работи, дори ако няма абонамент. Освен това данните се предават, дори ако всички свързани с тях услуги на Avira/Home Shield са деактивирани в настройките на рутера. Въпреки това маршрутизаторът не се интересува от това и така или иначе изпраща целия трафик за по-късен анализ“, пише в материала на Агенция Стандарт.

„Подобни данни се появиха по-рано и в портала XDA. Според техните доклади подобен проблем е имало в TP-Link Deco X68. При запитване компанията обеща да отстрани проблема в бъдещ фърмуер, докато представители на самия XDA уточниха, че производителят на рутера не е посочил точен срок за отстраняване на проблема“, завършва публикацията ни.

Публикуваното от Агенция Стандарт: TP-Link е предавал информация от устройствата си на трета страна

По този повод получихме отговор, че „TP-Link HomeShield използва услугите на Avira и поради тази причина рутерите на TP-Link, които са оборудвани с функцията HomeShield, получават IP адреса на Avira.“

Според отговора „потребители не са подложени на никакви нежелани ситуации“, а „механизмът, използван в процеса на DNS заявка, генерира чести заявки“. „В резултат на това оптимизирахме софтуера, за да премахнем тази ситуация“, твърдят от фирмата.

От там уточняват, че потребителите имат достъп до връзка, чрез която да актуализират своя фърмуер и да се уверят, че техните данни са безопасни. Връзката е на адрес: www.tp-link.com/bg/support/faq/3331/

Предлагаме на вашето внимание пълния текст на отговора, получен от TP-Link:

„TP-Link HomeShield използва услугите на Avira и поради тази причина рутерите на TP-Link, които са оборудвани с функцията HomeShield, получават IP адреса на Avira.

Като се има предвид текущата ситуация, която беше представена на нашето внимание, за да гарантираме, че нашите потребители не са подложени на никакви нежелани ситуации, ние прегледахме софтуера, като установихме, че механизмът, използван в процеса на DNS заявка, генерира чести заявки. В резултат на това оптимизирахме софтуера, за да премахнем тази ситуация.

DNS се използва за преобразуване на имена на домейни в IP адреси, така че уеб браузърите да могат да качват ресурси от Интернет. Например, когато посетите tp-link.com, вашето устройство изпраща DNS заявка за IP адреса на домейна "tp-link.com". Тъй като са DNS заявки, тези заявки не съдържат никаква лична информация.

Потребителите имат достъп до връзката по-долу, за да актуализират своя фърмуер и да се уверят, че техните данни са безопасни: www.tp-link.com/bg/support/faq/3331/

TP-Link зачита сигурността на потребителските данни и се придържа към политика на прозрачност.

В същото време, когато възникнат такива ситуации, в които потребителят ни информира за въпроси, които изискват нашето специално внимание, TP-Link прави всичко възможно, за да го разреши максимално бързо.“

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай