TP-Link е предавал информация от устройствата си на трета страна

Целият трафик от устройствата е предаван към компанията за сигурност Avira без знанието на потребителите

TP-Link е предавал информация от устройствата си на трета страна | StandartNews.com

В продължение на няколко години производителят на мрежово оборудване TP-Link работи с компанията Avira за осигуряване на сигурност за продукти като Wi-Fi рутери. Функциите HomeCare и HomeShield са предназначени за защита на потребителите от кибератаки и други заплахи, но партньорството изглежда е включвало и предаване на потребителски данни на Avira.

Според потребителя на Reddit ArmoredCavalry неговият маршрутизатор TP-Link Archer AX3000 е прехвърлил огромно количество данни към сървърите SafeThings на Avira (safethings.avira.com) само за 24 часа, регистрирайки над 80 000 посещения предимно на тези платформи, както и на други услуги.

SafeThings е базирана в облака платформа за предотвратяване на киберзаплахи, която оценява трафика на потребителите. Avira твърди, че услугата комуникира с домашните рутери, за да предотврати компрометирането на устройствата от интернет на нещата. По замисъл потребителите трябва да имат пълен контрол върху домашните си устройства с помощта на специално приложение.

Въпреки че Avira твърди, че потребителите получават контрол над устройствата, се оказа, че услугата продължава да работи, дори ако няма абонамент. Освен това данните се предават, дори ако всички свързани с тях услуги на Avira/Home Shield са деактивирани в настройките на рутера. Въпреки това "маршрутизаторът не се интересува от това и така или иначе изпраща целия трафик за по-късен анализ", заяви ArmoredCavalry.

Забележително е, че подобни данни се появиха по-рано и в портала XDA. Според техните доклади подобен проблем е имало в TP-Link Deco X68. При запитване компанията обеща да отстрани проблема в бъдещ фърмуер, докато представители на самия XDA уточниха, че производителят на рутера не е посочил точен срок за отстраняване на проблема.

Повече технологични новини може на намерите тук.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай