Повечето проекти за метавселени ще се провалят през следващите години, въпреки инвестициите за милиарди долари

Това предрича главният анализатор на Canalys - Матю Бол

Повечето проекти за метавселени ще се провалят през следващите години, въпреки инвестициите за милиарди долари | StandartNews.com

Макар че в проекти, свързани с метавселената, се инвестират десетки милиарди долари, а анализаторският мейнстрийм й предрича светло бъдеще в потребителския и бизнес сегмента, главният анализатор на Canalys Матю Бол изглежда готов да се откаже от повечето проекти.

"Дали метавселената е просто още една дигитална граница, или прехвалена яма за пари?" - чуди се той, говорейки на събитието Channels Forum, организирано от компанията в Барселона. Според Ball в съответния отрасъл се инвестират десетки милиарди долари, но разходите и закъсненията на собствените проекти на Meta са своеобразен "барометър" за съответния пазар. Представителят на Canalys смята, че светът навлиза в трудна икономическа епоха и че много компании ще трябва да се борят с проблеми от реалния живот, вместо да инвестират в технологии за виртуална реалност.

Microsoft, Meta, Google, Nvidia, Apple, Autodesk и други технологични гиганти буквално изпомпват огромни суми пари в мета вселената. McKinsey твърди, че от 2021 г. насам в метавселената са инвестирани 177 млрд. долара, а до 2030 г. пазарът ще възлиза на 5 трилиона долара. Някои експерти дори говорят за 8 или 13 трилиона долара до тази година, а Gartner прогнозира, че до 2026 г. поне една четвърт от света ще прекарва поне по един час на ден във виртуалния свят - работейки, пазарувайки, общувайки или учейки. Около 30 % от организациите ще имат продукти или услуги, разработени за цифровата реалност, преминавайки от цифров бизнес към бизнес в метавселената.

Междувременно Бол обобщи мрачната равносметка: той прогнозира, че повечето предприятия, свързани с метавселената, ще бъдат закрити преди 2025 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай