Понеделник,

По-интелигентни и персонализирани ERP системи при бизнес софтуера

От: Екип на Стандарт -
По-интелигентни и персонализирани ERP системи при бизнес софтуера
A
A
A

През последните две години се наблюдават безпрецедентни промени в бизнес средата, ускорена дигитализация и промяна в навиците на работа. Тази динамика неизменно се отразява и на развитието на корпоративния софтуер. Работата от разстояние вече е норма в голям брой фирми, мобилният интернет достъп продължава да печели пазарен дял, а нови технологии като „Интернет на нещата“ (Internet of Things – IoT) и дори 3D принтирането навлизат в компаниите и поставят нови изисквания към ERP (Enterprise Resource Planning) софтуера.

„Компаниите се промениха много по време на пандемията и ERP системите се променят заедно с тях, както и под влиянието на редица други фактори. Тези промени са всеобхватни и тепърва предстои да се задълбочават през тази година, което ще доведе до предефиниране на този клас софтуер“ – споделя Даниела Димова, маркетинг специалист в компанията Тим ВИЖЪН България, която е един от водещите български внедрители на ERP системи. Тя описва най-любопитните тенденциите в развитието на бизнес софтуера през идните месеци.

Управлението на веригите на доставки

Проблемите при управлението на веригите на доставки (supply chain management – SCM) не са от вчера и са подвластни на геополитически рискове и други фактори. Пандемията обаче направи нещата много по-сложни и всичко, свързано с веригите на доставка, сега е във фокуса на бизнеса. Организациите търсят всевъзможни решения на проблемите в тази сфера и ERP системите съвсем вече създават иновации в нея. През 2022 г. ще наблюдаваме нови функционалности, свързани с по-добро управление на инвентара и складовите наличности, ограничаване разходите за доставка и постигане на по-кратки срокове, както и подобряване на безопасността.

Развитието на интелигентното ERP

„През следващите месеци ще продължим да сме свидетели на продължаващото развитие в начина, по който технологии като изкуствен интелект и машинно обучение оказват влияние върху корпоративния софтуер. Те все повече ще допринасят за превръщането на фирмените данни в ценни изводи за бизнеса и подобрения на процесите“ – убедена е Даниела Димова от Тим ВИЖЪН България. Сред най-важните предимства на изкуствения интелект в бизнес софтуера се отличават автоматизация на различни често повтарящи се задачи, откриване и ограничаване на човешките грешки, по-добри прогнозни анализи, водещи до взимане на по-ефективни решения, подобряване на потребителското изживяване и цялостно увеличаване на продуктивността.

Очакванията са до края на годината повечето водещи ERP системи да представят още по-широки възможности, свързани с Artificial Intelligence (AI) и Machine Learning (ML) технологиите. Продължава също така и навлизането на изкуственият интелект в системите за бизнес анализи (т.нар. Business Intelligence – BI), което има потенциала да доведе до интересни нови възможности в тях.

По-персонализирани ERP решения

От навлизането на изкуствения интелект следва и тенденцията за развитие на все по-персонализирани ERP системи. Тежките универсални решения, насочени към всички видове потребители постепенно ще отидат в историята, за сметка на по-персонализираните софтуери, които са по-гъвкави и насочени към специфичните изисквания на различни типове клиенти.

Една от интересните тенденциите в тази посока, която продължава да набира скорост и през тази година, е тясната интеграция на ERP системите с така наречените Low-Code/No-Code платформи, които позволяват с малко усилия да се създават приложения, базирани на системите за управление на бизнеса. Тези приложения са в състояние да решават огромно разнообразие от тясно специализирани потребителски нужди в конкретна компания, като по този начин съкращават времето за реакция и повишават ефективността на работа.

ERP софтуерът ще се концентрира върху мобилните интерфейси

Мобилните технологии постепенно стават доминираща форма на използване на дигитални услуги и ERP решенията не правят изключение. Мобилният достъп позволява на екипите да достъпват фирмените ресурси в движение и повишава тяхната ефективност по всяко време и от всякъде.

Тази тенденция не е нова, но има разлика между това едно решение просто да е достъпно през смартфон и да е създадено с приоритетна мисъл за работа през мобилни устройства. През 2022 г. се очаква да видим много промени в тази посока, включително по-добра интеграция с тъчскрийн интерфейси, както и синхронизация, позволяваща работа офлайн през мобилни устройства.

Нови форми на интеграция с „Интернет на нещата“

С навлизането на нови отворени и блокчейн базирани IoT (Internet of Things) мрежи и развитието на стандарти като LoRaWAN, тепърва ще виждаме повече сензори и други устройства, свързани с мрежата. Това ще промени осезаемо бизнес средата и ще автоматизира управлението на складовете, офис пространствата, свободните зали за срещи и много други фирмени ресурси.

В резултат скоро ERP системите ще събират и обработват повече информация от сензори и всевъзможни други устройства, отколкото такава, създадена от хора. Очаква се до 2025 година да бъдат инсталирани над 75 милиарда IoT устройства по света и много от тях ще работят в корпоративна среда. А бизнес софтуерът ще поеме управлението им и ще стане още по-тясно обвързан с околния свят.

Тук може да прочетете повече технологични новини!


Всички новини от категория Технологии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички