Пазарът на електрически автомобили в САЩ вече е на второ място в света

Според Counterpoint данъчните стимули за електромобили са изиграли голяма роля за стимулиране на продажбите

Пазарът на електрически автомобили в САЩ вече е на второ място в света | StandartNews.com

Анализаторската компания Counterpoint изчислява, че продажбите на електромобили в САЩ са скочили със 79% през първото тримесечие на 2023 г. в сравнение със същия период на миналата година, което е помогнало на САЩ да изпреварят Германия и да станат вторият по големина пазар в света на електрифицирани превозни средства (класически електромобили и плъгин хибриди). По нейни данни само Китай има по-големи продажби на такива модели.

Според Counterpoint данъчните стимули за електромобили са изиграли голяма роля за стимулиране на продажбите и може би са помогнали на автомобилната индустрия на САЩ като цяло. На Tesla се падат 62,7 % от продажбите на електрически автомобили през тримесечието, като Model Y и Model 3 заемат първо място.

Интересно е, че само продажбите на електромобили на Tesla са били по-високи през първото тримесечие от общите продажби на следващите 18 автомобилни производители, които заедно представляват 34 автомобилни марки. GM беше на далечно второ място с Bolt EUV и Bolt - процентът на продажбите на автомобилния производител беше 7,6%. Volkswagen зае 6,3 % от пазара с модела ID.4.

Хибридите с възможност за включване към електрическата мрежа са друг случай, като Stellantis води с 43,9 % продажби благодарение на моделите Wrangler и Grand Cherokee на Jeep и минивана Chrysler Pacifica. BMW със своя X5 Hybrid печели 16,1%, а RAV4 на Toyota помага на марката да се изкачи до 15,4% продажби. Counterpoint е оптимистично настроен за бъдещето на американските електрически автомобили. Въпреки че преразгледаните разпоредби стесниха списъка на автомобилите, които могат да се ползват от данъчни облекчения, те все още имат потенциал да повлияят на търсенето. Ранните етапи на икономическо възстановяване също могат да засилят интереса на купувачите.

В определен момент продажбите на електрически автомобили би трябвало да се увеличат. Щати като Калифорния и Ню Йорк ще забранят продажбата на автомобили с двигатели с вътрешно горене до 2035 г. GM, от своя страна, вече е поел ангажимент да стане изцяло електрическа автомобилна марка по същото време.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай