Парижани гласуват за забрана на услугите за отдаване под наем на електрически скутери

Кметът на Париж, Ан Идалго, обяви референдум, на който участниците могат да решат дали да разрешат свободното използване на електрически скутери в града, като въпросът се отнася само за превозните средства под наем, но не и за частните превозни средства

Парижани гласуват за забрана на услугите за отдаване под наем на електрически скутери | StandartNews.com

Парижани гласуваха за забрана на отдаването под наем на електрически скутери във френската столица, като почти 90 % от участвалите в местния референдум гласуваха в полза на забраната на такива услуги в града. В гласуването обаче участваха по-малко от 8 % от имащите право на глас.

Референдумът по такъв на пръв поглед незначителен въпрос е свързан с увеличаването на броя на произшествията с този вид транспорт, включително на смъртните случаи и нараняванията в Париж. Въпреки че въпросът е актуален, избирателната активност беше изключително ниска, като в референдума участваха едва 103 000 души от общо 1,38 милиона имащи право на глас. Въпреки това повече от 91 000 от тях се обявиха против услугите за отдаване под наем в родния си град. Трябва да се отбележи, че Париж беше един от първите, които масово въведоха електрически скутери, но се оказа, че подобни решения носят повече вреда, отколкото полза.

Ползвателите на скутери се оказаха доста безотговорни: те пречат на движението, като следват общия поток на трафика и създават опасни ситуации за пешеходците, достигайки скорост до 27 км/ч. В същото време потребителите представляват опасност и за самите себе си, тъй като често не носят каски и дори деца на 12 години могат да използват услугите законно. Освен това много жители се оплакват, че стоящите електрически скутери създават препятствия по тротоарите. По-рано беше съобщено, че една жена вече е загинала при инцидент през 2021 г. с електрически скутер в града.

Кметът на Париж, Ан Идалго, обяви референдум, на който участниците могат да решат дали да разрешат свободното използване на електрически скутери в града, като въпросът се отнася само за превозните средства под наем, но не и за частните превозни средства. Въпреки това дружествата, извършващи тази дейност твърдят, че техните електрически превозни средства са причина само за малка част от всички произшествия в града. Въпреки това Идалго не пропусна да отбележи, че услугите не са особено екологични, предизвикват много пътни произшествия и са доста скъпи - използването на електрически скутер струва около 5 евро за 10 минути.

Известно е, че основните оператори на електрически скутери - Lime, Dott и Tier - активно използват социалните медии, за да привлекат младите хора, които са основната им аудитория, да гласуват. Освен това в неделя пътуванията с електрически скутери бяха безплатни.

Известно е, че през 2019 г. Франция вече е приела закони, регулиращи областта на отдаването на електрически скутери под наем. По-специално, от ползвателите се изисква да носят добре видимо облекло и да не карат в насрещните ленти под заплахата от глоба в размер на 135 евро и до 1500 евро за превишена скорост. Изоставените скутери в парковете и на площадите също се превърнаха в сериозен проблем във френската столица. Според съобщения в медиите забраната за паркиране на електрически скутери върху тротоари като цяло не се спазва особено, въпреки заплахата от глоба от 35 евро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай