Откриха опасно приложение в Google Play, което изпраща тайно информ

Програмата, изтеглена 500 хиляди пъти, краде контактите от телефонната книга

Откриха опасно приложение в Google Play, което изпраща тайно информ | StandartNews.com

За поредно опасно приложение, което може да се изтегли свободно в магазина на Google, алармираха специалисти. Оказва се, че хакерска група стои зад софтуера, носещ името Color Message.

Без да буди никакво подозрение, програмата все още може да се свали от магазина за Android, а вече е изтеглена над 500 хиляди пъти. Тя печели потребителите с възможността да направи текстовите им съобщения по-забавни. Чрез него могат да се добавят интересни емотикони, картинки и всичко изглежда много по-шарено.

Без да знаят обаче, потребителите които свалят Color Message, се сдобиват със зловреден софтуер, известен като Joker. Той вече е заразявал милиони устройства с Android в миналото. Действието му е съвсем елементарно.  Получавайки достъп до телефонната книга на човек – той сваля всички имена с телефонните им номера и ги праща на сървъри в Русия. Не е ясно кой точно стои зад тях, но на база на поучителната информация, до всички номера започват да се разпращат различни опити за измама.

Друга неприятност за тези, които са си свалили приложението, е че то автоматично се абонира за нежелани платени услуги, без за това да знаят потребителите. Решението, ако вече сте изтеглили приложението е да въведете фабричните настройки на своя смартфон и да предупредете лицата в адресната си книга.

Потребителите на Android трябва да бъдат внимателни, преди да изтеглят каквито и да било програми. Добро правило е да изтегляте приложения само когато са с доказана полза, направени от известни компании, когато е възможно. Добра практика е и да се прочетат предварително потребителските отзиви, за да се провери по този начин дали има съобщения за злонамереност.

А тук ще намерите още любопитни технологични новини!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай