Откриха неутрино за първи път, чрез Големия адронен колайдер

Детекторът FASER уловил частиците като фото плака между оловни и волфрамови плочи

Откриха неутрино за първи път, чрез Големия адронен колайдер | StandartNews.com

Международен екип от физици, работещи в Големия адронен колайдер на CERN, обяви първото откриване на кандидати за неутрино чрез съоръжението. Това са едни от най-малките, най-слабо взаимодействащи частици, познати на науката. Въпреки че са навсякъде, само при определени условия взаимодействат с материята. Науката твърди, че милиони частици неутрино преминават постоянно през тялото ви, но за да бъдат „видени“ са необходими специални детектори и условия.

Научната публикация на екипа от ЦЕРН е публикувана в списание Physical Review D. В нея учените описват наблюдаването на шест различни взаимодействия на неутрино по време на стартирането на компактен емулсионен детектор, инсталиран в ускорителя през 2018 година. FASER, както е точното име да уреда, е направен от 101 оловни и 120 волфрамови плочи, всяка от които съдържа съответен брой емулсионни филми. Неутрино, произведени от реакцията в Големия адронен колайдер, се разбиват в ядрата на тежките метали във FASER, оставяйки следи от присъствието си върху емулсионните слоеве.

Учените споделят, че преди този проект никога не е имало следи от неутрино в колайдера. Според Джонатан Фън, професор по физика и астрономия в Калифорнийския университет, този значителен пробив е стъпка към развитието на по-задълбочено разбиране на тези неуловими частици и ролята, която те играят във Вселената.

Още технологични новини четете тук!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай