Сряда,

Онлайн събитие ще дискутира разбираме ли демокрацията

От: Екип на Стандарт -
Онлайн събитие ще дискутира разбираме ли демокрацията
A
A
A

На 25 януари от 18:30 ч. в Dada Cultural Bar (ул. “Г. Бенковски” 10, София) ще старта новият сезон на събитията от серия КЛЮЧ Unplugged, чиято основна цел е в откровен разговор да представят хората, стоящи зад вдъхновяващи каузи.

В първото събитие за годината е с гост Благослав Михайлов от онлайн платформата „Стража“ (strazha.bg). Събитието е с вход свободен, но с ограничен достъп и ще се излъчва във Facebook страниците на Форум КЛЮЧ и НПО портал, както и в канала на 42training в YouTube.

Целта на онлайн проекта "Стража" е да направи работата на Народното събрание по-разбираема за гражданите, чрез предоставяне на детайлна и разбираема информация за случващото се в парламента, така че всеки гражданин да може разбере и да вземе отношение по нея. Проектът е вдъхновен от немската платформа „Abgeordneten Watch“ и цели да адресира един от най-големите проблеми в българската политика, а именно - липсата на прозрачност. Затова Стража предоставя огромно количество данни от парламента – например поименни гласувания и дори поименни изказвания от стенограмите на пленарните заседания. Така по всяко време всеки гражданин може да види конкретен депутат как е гласувал и какво е говорил по даден въпрос.

“Идеята, която искаме да предадем на българското общество е, че демокрацията може да работи много по-добре с помощта на съвременните Интернет технологии. Защото за нас демокрацията не се ограничава до това да гласуваш на всеки 4-5 години.  Демокрацията е култура, начин на мислене, постоянна информираност и ангажираност от страна на гражданите. А съвременните Интернет технологии са показали, че могат да бъдат ефективни точно в това да информират и ангажират хората. Може би точно тези технологии ще трансформират демокрацията, дори в световен план.”, споделя Благослав Михайлов.

В рамките на новото издание на събитието водещият Александър Куманов от Форум КЛЮЧ и Благослав Михайлов ще търсят отговори на много въпроси, свързани с активизма и новите технологии, с гражданския контрол, с това какво кара младите хора да се интересуват и участват в случващото се в нашия парламент, какво им коства, какво им носи и на какво се надяват. И ще се опитат да опишат ясно процеса - от раждането на идеята за “Стража” до самата ѝ реализация.

Тук може да прочетете повече технологични новини!


Всички новини от категория Технологии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички