Офертата на Мъск за Twitter и "отровното хапче"

Бордът на директорите на Twitter гласува единодушно план, който цели ограничена продължителност за извънредни права на акционерите

Офертата на Мъск за Twitter и "отровното хапче" | StandartNews.com

Бордът на директорите на Twitter гласува единодушно план, който цели ограничена продължителност за извънредни права на акционерите, а целта е да се спаси от поглъщане от страна на Илон Мъск. Това се случва само ден след като милиардерът поиска да купи компанията за 43 милиарда долара, а подходът е известен като „отровно хапче”.

Според приетата мярка, ако някое лице или група придобие действителна собственост върху поне 15% от обикновените акции на Twitter без одобрението на борда, други акционери ще могат да си купят допълнителни акции с отстъпка.

Планът изтича на 14 април 2023 г., но няма да попречи на борда да приеме офертата за придобиване, ако прецени, че това е в най-добър интерес за компанията и нейните акционери.

Малко след като придоби 9% от Twitter, той се отказа от идеята за участие в борда, нп изглежда е имал идея да предложи придобиване на компанията. Ако се беше присъединил, това щеше да ограничи възможностите му да натрупа повече от 14,9% дял от собствеността върху обикновените акции на Twitter.

В интервю от конференцията TED 2022 Мъск изложи визията си как може да направи алгоритмите на Twitter публично достъпни и да ограничи модерирането на съдържанието. Той също така призна, че „не е сигурен” дали ще успее да купи Twitter, макар да има „достатъчни активи”, за да финансира сделката, ако бъде приета. Но милиардерът посочи и, че има „план Б”, ако първоначалното му предложение да купи компанията бъде отхвърлено. За офертата си той е категоричен, че е „най-добрата и окончателна”.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай