Няма да можем да гледаме YouTube, ако блокираме рекламите

YouTube започна да заплашва с блокиране - засега в тестов режим

Няма да можем да гледаме YouTube, ако блокираме рекламите | StandartNews.com

Голяма част от потребителите на YouTube, които не искат да плащат абонаментната такса Premium от 13,99 щ. долара на месец или 139,99 щ. долара на година, за да деактивират рекламите в платформата, наред с други неща, просто използват блокери на реклами.

Изглежда, че услугата за видеохостинг е намерила начин да се бори с това. Някои потребители на YouTube се оплакват, че платформата е заплашила да блокира видеоплейъра им, ако системно използват блокери на реклами.

Някои потребители отбелязват, че когато използват блокери на реклами, в определен момент в прозореца на плейъра на YouTube се появява съобщение, че след стартирането на три последователни видеоклипа с блокери на реклами видеоплейърът ще бъде деактивиран. Проблемът беше поставен на вниманието на Android Authority, който предостави скрийншот на съобщението.

В разговор с The Verge говорител на YouTube потвърди, че в момента платформата провежда "малък глобален експеримент, който насърчава потребителите да деактивират блокерите на реклами или да се абонират за YouTube Premium".

"Функцията за откриване на рекламни блокери не е нова. Други издатели редовно молят зрителите да деактивират блокерите на реклами", коментира говорител на Google, която е собственик на платформата YouTube, в имейл кореспонденция с The Verge.

Компанията уточнява, че потребителите, използващи блокери на реклами, ще получат няколко съобщения, които ги призовават да ги деактивират или алтернативно да се абонират за YouTube Premium. Ако след това потребителят продължи да пренебрегва настойчивите искания на платформата, видеоплейърът на YouTube ще бъде изключен и видеоклиповете няма да могат да се гледат, докато потребителят не деактивира програмата си, която блокира показването на реклами или не се абонира за YouTube Premium.

"Отнасяме се много сериозно към въпроса за деактивиране на възпроизвеждането и ще прибегнем до това само ако зрителите игнорират повтарящите се искания за разрешение за показване на реклами в YouTube. В случаите, когато зрителите смятат, че са били погрешно обозначени като използващи блокировач на реклами, те могат да съобщят за това, като следват връзката в долната част на прозореца за блокиране", добави говорителят на Google.

От това следва, че YouTube сериозно затяга позицията си по отношение на блокиращите реклами. Платформата обосновава този ход с това, че рекламните интеграции са от решаващо значение за създателите на видеоклипове, които искат да бъдат компенсирани за своето съдържание, но в такъв случай самата платформа ще остане свободна за използване.

"Рекламният модел на YouTube е създаден, за да подкрепя разнообразна екосистема от създатели и да осигурява на милиарди хора по света достъп до съдържание без реклами", се казва в изявление на компанията.

Както отбелязва The Verge, YouTube все по-често изпитва търпението на своите потребители, като експериментира с по-натрапчиви рекламни подходи. Например през септември миналата година платформата показваше до 10 реклами в един рекламен блок без опция за прескачане. През май тази година видеоуслугата обяви, че 30-секундни реклами ще се появяват на телевизорите, поддържащи YouTube.

През ноември миналата година компанията обяви, че броят на абонатите на YouTube Premium и YouTube Music е надхвърлил 80 милиона. Така че, макар защитата на приходите на създателите на съдържание да е благородно оправдание за платформата, е съвсем ясно, че компанията все още е заинтересована да привлече повече хора към месечната си абонаментна услуга.

"Искаме да информираме зрителите, че блокирането на реклами нарушава условията за ползване на YouTube, и да ги улесним в решението им дали да разрешат рекламите в YouTube или алтернативно да им предложим YouTube Premium без реклами", коментира говорител в разговор с The Verge.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай