Новият AI на Google превръща текст в музика

Той имитира всякакви жанрове и стилове

Новият AI на Google превръща текст в музика | StandartNews.com

Изследователите на Google са създали AI, който може да генерира музикални парчета от няколко минути и дори може да трансформира подсвиркваща или тананикаща мелодия в инструментал. Компанията е пуснала дори 30-секундни откъси действителни песни, създадени от определени параграфи, зададен жанр, настроение и дори специфични инструменти, както и петминутни парчета, генерирани от една или две думи като „мелодично техно“.

На демонстрационния сайт са представени и примери за това, което моделът произвежда 10-секундни клипове на инструменти като виолончело или маракаси, осемсекундни клипове на определен жанр, музика, която би паснала на бягство от затвор, и дори как би звучал начинаещ пианист в сравнение с напреднал. Той също така включва интерпретации на фрази като „футуристичен клуб“ и „акордеон дет метъл“.

Музиката, генерирана от AI, има дълга история, датираща от десетилетия; има системи, на които се приписва композиране на поп песни, копиране на Бах по-добре, отколкото човек би могъл през 90-те, и придружаващи изпълнения на живо. Една скорошна версия използва AI машина за генериране на изображения StableDiffusion, за да превърне текстовите подкани в спектрограми , които след това се превръщат в музика. MusicLM може да превъзхожда други системи по отношение на своето „качество и придържане към текста“, както и факта, че може да копира мелодията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай