Нова технология при смартфоните – екрани, разпознаващи отпечатъци

Xiaomi патентова нов вид сензор, който ще улесни отключването на телефоните

Нова технология  при смартфоните – екрани, разпознаващи отпечатъци | StandartNews.com

Сензорите за пръстови отпечатъци вече са много често срещани в съвременните смартфони. Много често вече разположението им е директно под екрана, така че потребителят да отключва своя апарат по най-интуитивния начин.

Разработената технология към момента обаче позволява позиционирането на подобен сензор само на едно място на дисплея. Xiaomi се надява да промени това. Китайската компания патентова технология за пръстови отпечатъци на цял екран. Чрез нея независимо къде се докосне екранът на устройството, сензорът под него е в състояние да разпознае човешкия отпечатък.

Най-новата технология на компанията ще позволява на потребителите безпроблемно да отключват телефони от всяка точка на екрана. Освен удобство, това може да бъде полезно и при спешни случаи, като всичко се случва малко по-бързо.

Патентът дефинира два масива, състоящи се от светлинни предаватели и светлинни приемници. Хардуерът за приемане на светлина е поставен над инфрачервените LED светлинни предаватели. Когато потребителят постави пръста си върху капацитивния сензорен екран, докосването, формата и позицията на пръстовия отпечатък се улавят, след което светлинните предаватели излъчват светлина във формата и позицията. Инфрачервената светлина се отразява обратно и достига до инфра-LED светлинните приемници. След това тези данни се използват за сравняване на контура на пръстовия отпечатък със запазените данни за пръстови отпечатъци, като се потвърждава, че потребителят е същият.

Все още не е известно кое ще е първото устройство на компанията, което ще разполага с тази технология. За сега става въпрос само за патент. До достигнете на производствен цикъл и внедряване ще трябва да мине година на подготовка, твърдят специалисти.

A тук ще намерите още технологични новини!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай