Понеделник,

Немски IT експерти: Смартфоните на Xiaomi нямат скрити инструменти

От: Кристиан Антонов -
4431
Немски IT експерти: Смартфоните на Xiaomi нямат скрити инструменти
A
A
A

През септември миналата година специалисти в Литва обвиниха  Xiaomi, че продава своите смартфони с предварително инсталиран софтуер, който може да помогне за цензурирането на определени термини.

Опасенията на литовците бяха, че чрез софтуера на смартфоните на производителя, може да се възпира посещението на интернет страници, съдържащи неудобни за Китай теми като протестите на площад Тянънмън, Тибет, Тайван и т.н. Твърдеше се, че използването на термини като „свободен Тибет“, „да живее независимостта на Тайван“ и „движение за демокрация“ са чувствителни за някои китайски граждани и Xiaomi добавя софтуер, за да ги идентифицира и цензурира.

Група немски специалисти е провела независимо изследване на редица смартфони Xiaomi, официално внесени в Европа. За разлика от литовските си колеги, софтуерните инженери в Германия не откриват нищо съмнително и заявяват, че моделите са абсолютно чисти.

Според становището им, не са идентифицирани никакви аномалии, които биха изисквали допълнително разследване или други мерки. Няма доказателства, които да подкрепят обвиненията от страна на литовското правителство.

Като обяснение за случилото се запознати споделят, че най-вероятно се касае за нелегален внос на апарати от Китай, предназначени за местния  пазар. В страната действат редица подобни регулации, не работят редица услуги на Google, Facebook и други социални мрежи.

A тук ще намерите още технологични новини!


Всички новини от категория Технологии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com