НАСА търси втора компания за мисия до Луната

Тя ще работи в колаборация със SpaceX

НАСА търси втора компания за мисия до Луната | StandartNews.com

НАСА ще даде шанс на друга компания да изпрати апарат на Луната, близо година след като агенцията обяви, че SpaceX ще има тази възможност.

Съгласно новия план, агенцията ще обяви втори конкурс за система за кацане за всички американски компании, различни от SpaceX, с цел втори кацащ апарат да бъде подготвен за полет до 2026 или 2027 г. Победителят от този втори договор, заедно със SpaceX, „ще проправи пътя към бъдещи повтарящи се лунни транспортни услуги за астронавти на Луната“, каза НАСА.

Това не е само добра новина за конкурентите. Агенцията също така заяви, че разширява съществуващия си договор със SpaceX за още един апарат, който ще лети с допълнителна демонстрационна мисия с екипаж през втората част на десетилетието.

Съобщението на НАСА в сряда бележи голямо разширение на програмата Артемида, амбициозната поредица от планирани мисии на агенцията за изпращане на хората на Луната за първи път от дните на Аполо.

НАСА беше подложена на критики както от частната индустрия, така и от Конгреса, след като възложи един единствен договор за 2,89 милиарда долара за системата за кацане на SpaceX миналия април, а Blue Origin стигна дотам, че съди НАСА във федералния съд . Но този път администраторът на НАСА Бил Нелсън твърди, че агенцията цели да насърчи конкуренцията.

Агенцията ще пусне проект за предложения в края на месеца, след което ще бъде отворено за всички американски компании, освен SpaceX.

Засега НАСА не съобщава колко вероятно ще струва всичко това, освен това, че ще бъде договор с фиксирана цена. Това е важно, тъй като агенцията посочи причината да избере само един кандидат за системата за кацане миналата година заради бюджетни ограничения. Допълнителни подробности за стойността на договора ще бъдат публикувани следващата седмица, след като президентът Байдън обяви бюджета за 2023 фискална година.

Повече технологични новини може на намерите в рубрика Технологии.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай