НАСА с голяма новина за SpaceX

SpaceX е единственият сертифициран търговски доставчик на транспортни услуги за НАСА

НАСА с голяма новина за  SpaceX | StandartNews.com

Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство (НАСА) планира да закупи от SpaceX пет допълнителни мисии с Crew Dragon за доставка на астронавти до Международната космическа станция (МКС). Вероятно това ще е достатъчно, за да може орбиталната космическа станция да остане напълно заета до 2030 г. Тоест до края на експлоатацията ѝ. Към момента няма подписано международно споразумение за поддържане на МКС в експлоатация до тази дата.

"Изпитанията на Боинг-2 в орбита преминаха много добре и се надяваме в близко бъдеще да можем да сертифицираме системата Starliner. Въпреки това ще се нуждаем от допълнителни мисии от SpaceX, за да осъществим стратегията си: всеки търговски доставчик да се редува с мисии веднъж годишно", се казва в изявление на НАСА.

Понастоящем SpaceX е единственият сертифициран търговски доставчик на транспортни услуги за НАСА. Компанията на Илон Мъск ще изпрати шестата си ротационна мисия през пролетта на 2023 г.

SpaceX вече е стартирала общо четири оперативни мисии за транспорт на екипаж до космическата станция, като се започне с изстрелването на Crew-1 на 15 ноември 2020 година. SpaceX има още две мисии по първоначалния си договор с НАСА. През февруари 2022 г. НАСА възлага на SpaceX договори с фиксирани цени за мисиите Crew-7, Crew-8 и Crew-9. Добавен е още един, тъй като космическият кораб CST-100 Starliner на корпорацията Boeing не успя да завърши процеса на сертифициране поради инцидент по време на изпитателен полет.

По този начин общият брой на мисиите Crew Dragon ще нарасне на 14, докато Boeing има само шест. Пилотираният космически кораб Starliner може да лети само с ракета Atlas V на United Launch Alliance.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай