НАСА с голямо постижение на Марс! Фентъзито става реалност

Технологията, използвана в експеримента, е уникална придобивка

НАСА с голямо постижение на Марс! Фентъзито става реалност | StandartNews.com

Малко устройство, монтирано на изпратения от НАСА марсоход Perseverance направи немислимото. Според публикация в Х и статия, споделена от екипа на космическата агенция, устройството, известно само като MOXIE, е успяло да докаже, че можем да генерираме кислород на Марс, използвайки атмосферата на планетата, концентрирана върху въглероден диоксид, съобщава БГНЕС.

Тази технология е огромна придобивка и успехът на тази история може да помогне да се проправи път за бъдещо генериране на кислород на Червената планета - нещо, което би направило дългосрочното изследване на планетата много по-възможно.

MOXIE, чието пълно име е Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment, е показал, че може да генерира кислород на Марс 16 пъти поред, твърди докладът. Освен това НАСА твърди, че през последните две години, докато е била провеждана тази мисия, малкото устройство е генерирало достатъчно кислород, за да може едно малко куче да диша в продължение на 10 часа.

Макар че това не е достатъчен кислород, за да могат изследователите да започнат да дишат свободно на планетата, това е добър напредък, който може да бъде разширен в бъдеще, за да се създадат по-ефективни системи за генериране на кислород на Червената планета.

Възможността за генериране на кислород и дори на изкуствена гравитация би била от жизненоважно значение за дългосрочните мисии на планети като Марс. Не само поради това, че планетата е много далеч, но и поради това, че пътуването дотам отнема много време. Възможността за транспортиране на ресурси до тези планети няма да е лесна, така че колкото повече можем да генерираме там на място, толкова по-добре.

Този експеримент на MOXIE само доказва, че науката е готова да направи това и с малко късмет и много упорита работа може да видим пилотираната мисия на НАСА до Марс, предвидена за 2030 г., която действително ще се възползва от някои наистина страхотни технологии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай