НАСА промени орбитата на астероид, но се случва нещо неочаквано

След удара на сондата DART астероидът Диморф започна да губи орбитална стабилност и започва да се приближава към Дидимус

НАСА промени орбитата на астероид, но се случва нещо неочаквано | StandartNews.com

Опитът на НАСА да промени орбитата на астероида имаше някои непредвидени последици. Миналата година американската космическа агенция удари сондата DART в астероида Диморф, който обикаля около по-големия Дидимус на разстояние около 11 млн. км от земната орбита. Операцията беше успешна, но орбитата на Диморф загуби стабилност - тя започна да се свива.

Проблемът не е в това, че астероидът е реагирал на удара - на това в НАСА всъщност и разчитаха. Американските специалисти искаха да променят скоростта и траекторията на Диморф: периодът на кръговрата му около Дидима беше 11 часа и 55 минути, но след като със скорост 22,5 хил. км/ч го разби ДАРТ, периодът на кръговрата намаля с 32 минути. И това не свършило дотук, разбрал един калифорнийски учител.

Джонатан Суифт, който преподава в училище "Тачър", поканил учениците си да използват обсерваторията в кампуса, за да проследят ефекта от мисията на DART. И той и учениците му открили, че орбитата на Диморф продължава да се скъсява, като орбиталният период е с две минути по-кратък, отколкото е бил непосредствено след сблъсъка със сондата на НАСА.

Учителят изпраща наблюденията на учениците си на Американското астрономическо дружество. Той предположил, че има грешка в наблюдението или изчисленията, но данните се потвърдили и сега учените се опитват да разберат защо Диморф се е държал толкова неочаквано. Една от теориите е, че сега той се клати "хаотично", докато преди орбитата е оставала стабилна в състояние на приливната примка.

Нова информация за двойката астероиди още през октомври обещава да предостави европейската мисия "Хера" (Hera) - апаратът ще извърши подробно изследване на кратера, който се е образувал върху Диморфа в резултат на удара на DART, както и по-точно ще определи масата и състава на двата астероида. Тези данни ще ни помогнат да разберем как и защо двете тела се държат по начина, по който се държат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай