Музикалните издатели скочиха на Twitter. Искат 250 млн. щ. долара

Twitter се откроява като най-голямата социална медийна платформа, която напълно е отказала да лицензира милиони песни в услугата си

Музикалните издатели скочиха на Twitter. Искат 250 млн. щ. долара | StandartNews.com

Националната асоциация на музикалните издатели (NMPA) подаде иск срещу Twitter от името на 17 музикални издатели, представляващи известни изпълнители. В иска се твърди, че социалната мрежа е нарушила закона за авторското право, като е позволила на потребителите да публикуват музика в платформата без разрешението на собствениците на авторски права, и във връзка с това асоциацията поиска обезщетение в размер на 250 млн. долара.

Според иска, подаден във федералния съд в Тенеси, Twitter "е подхранвал бизнеса си с безброй копия на музика, нарушаваща авторските права, нарушавайки изключителните права на издателите и други лица съгласно закона за авторското право".

В документа се цитира списък с около 1700 песни, чиито имена се появяват в многократни известия за нарушаване на авторските права, изпратени до Twitter, но компанията не е отговорила по никакъв начин. Издателите настояват за обезщетение в размер на 150 000 долара за неправомерното използване на всяка от тях, което прави общата  стойност изключително голяма.

Повечето от предполагаемите нарушения, за които е уведомен Twitter, са свързани с музикални видеоклипове, видеоклипове с музикални изпълнения на живо или други видеоклипове, синхронизирани със защитена с авторски права музика. Ищците обвиняват Twitter, че използва тези видеоклипове, за да увеличи стойността си, като увеличи времето, което хората прекарват в социалната мрежа.

В иска се отбелязва, че повечето други големи социални мрежи са сключили споразумения с музикални издатели и лейбъли, включително TikTok, Facebook, Instagram, YouTube и Snapchat. През март Ню Йорк Таймс съобщи, позовавайки се на информирани източници, че преговорите между Twitter и трите най-големи музикални лейбъла за обширни лицензионни споразумения са спрели след поглъщането на социалната мрежа от Елон Мъск миналата есен.

"Twitter се откроява като най-голямата социална медийна платформа, която напълно е отказала да лицензира милиони песни в услугата си", заяви в изявление Дейвид Израелит, президент на Националната асоциация на музикалните издатели.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай