Модернизираният Голям адронен колайдер заработи с пълна мощност, което удвои темпото на научните изследвания

Комплексът започва да работи отново през април тази година

Модернизираният Голям адронен колайдер заработи с пълна мощност, което удвои темпото на научните изследвания | StandartNews.com

Вчера Големият адронен колайдер (LHC) достигна пълна мощност след нова модернизация. Преди това LHC сблъскваше протонни снопове при 13 TeV, но след модернизацията енергията на сблъсъка беше увеличена на 13,6 TeV. Въпреки че увеличението изглежда незначително, повишената интензивност на сблъсъците, по-големият брой протони в сноповете и новите детектори ще ускорят изследванията в LHC до два пъти.

LHC работи на цикли (Run), по време на които се събират данни за по-късен анализ. След няколкогодишна модернизация, която дава възможност както за увеличаване на енергията на сблъсъка, така и за добавяне на нови детектори към съоръжението, започва нов цикъл на събиране на данни. Настоящият цикъл е третият (Run 3). LHC беше спрян през 2018 г. след пробег 2 и от почти три години е в процес на модернизация.

Комплексът започва да работи отново през април тази година. Тъй като това е изключително сложен инструмент с хиляди контролери, по принцип не е възможно да го стартирате с едно натискане на бутона. Инженерите постепенно увеличаваха енергията на сноповете, докато на 5 юли успяха да достигнат максималната възможна стойност от 13,6 TeV.

"Има хиляди връзки, комутатори, контролери от всякакъв вид. Не можем просто да включим един голям ключ и да кажем: "Това е всичко, започваме. Трябва да създадете голям брой магнити, а това отнема много усилия и време. Това е невероятно трудна работа, а нашите колеги-инженери, които започнаха работа с ускорителя, се справиха с тези тестове и настройки само за 3-4 месеца, това е геройство", заяви пред РБК ректорът на Националния изследователски ядрен университет MEPhI доктор на физико-математическите науки Владимир Шевченко.

Според физиците увеличената до два пъти интензивност на протонните сблъсъци в колайдера ще ускори научните изследвания върху него. Вместо 10-15 години работа, събирането на необходимите данни ще отнеме до 5 години или дори по-малко. Научните открития ще се правят по-често и за по-кратко време.

Руски и беларуски физици ще продължат да работят в Големия адронен колайдер до лятото и есента на 2024 г. по вече отворени проекти. Временно се забранява откриването на нови проекти, въпреки че сътрудничеството с Русия и Беларус може да бъде преразгледано в бъдеще.

Големият адронен колайдер е построен през 2008 г., за да тества Стандартния модел на физиката и да търси нови данни за фундаменталните частици. Хадроните са частици, съставени от кварки. Най-простите адрони например са неутроните и протоните. Атомите и молекулите също принадлежат към адроните, както и вие и аз като цяло. От това произлиза и името на съоръжението - Голям адронен колайдер.

Увеличаването на енергията на сблъсъка ще увеличи честотата на някои събития, което ще позволи да се прецизират параметрите на частиците от Стандартния модел и да се опитаме да открием отклонения от този модел. А всички отклонения са път към неизвестното, като например откриването на тъмна материя, тъмна енергия или антиматерия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай