Колко често посещаваме сайтове за залози по време на криза?

В проучването са анкетирани близо 2 500 възрастни, които участват в спортни залагания

Колко често посещаваме сайтове за залози по време на криза? | StandartNews.com

Много финансови експерти все по-често говорят, че на хоризонта се задава рецесия. Ново проучване показва, че хазартната индустрия може би не е толкова защитена от подобен спад, колкото мнозина смятат. Забелязва се и промяна в поведението на залагащите - онлайн и офлайн.

Ясно е, че феновете на спорта и залаганията няма току-така да се откажат от хобито си. Но все пак времената със сигурност са трудни, и различните онлайн букмейкъри като bet 365 усещат това, заедно с потребителите си.

Според проучване на TransUnion, залагащите на спортни събития в САЩ не са с ниски доходи. Като 54 % от тях печелят поне $100 000 годишно от работата си. Според проучването те са оптимистично настроени за финансовото си бъдеще, но също така усещат инфлацията и показват признаци на намаляване на разходите с незадължителен характер. Такива са например именно спортните залагания. Въпреки налични позитивизъм, те също се притесняват какво предстои да се случи и как ще се отрази на посрещането на разходите им за живот.

Забелязва ли се отлив на потребителите и спад в оборотите?

Макар и проучването да обхваща Щатите, то показва тенденции, които са общоприети. В него са анкетирани близо 2 500 възрастни, които участват в спортни залагания.

  • Хората, за които това е хоби и нещо, което харесват, може да не искат да спрат със заниманието си, но ще му отделят по-малко от дохода си. Ще правят по-малки залози и ще поддържат честотата им близка до настоящите им навици.
  • То показва, че поведението на потребителите е по-тясно обвързано с общите икономически условия, отколкото се смяташе досега. Нерядко се среща твърдението, че кризите не просто не са проблем, а са катализатор на този бизнес. И за компаниите, и за потребителите се вижда, че дори да има такива индикации, голямата картина не е твърде много по-различна от тази за всеки друг сектор.
  • Гарантирано ще има и отлив на потребители, които ще преценят, че сега не е момента да залагат. Особено, ако покачването на инфлацията продължи.

"Разговорът или дебатът, за който говорим през последните четири години, дали е секторът е устойчив или не, мисля, че ще видим изместване към задържане на дейност. За компаниите става все по-трудно да оправдаят разходите за придобиване на клиенти в настоящата ситуация. Като цяло се очаква брутните приходи да намалеят, така че мисля, че ще има по-голям фокус върху съществуващата база от клиенти.”, казва Деклан Рейнс, ръководител на отдела за хазартни игри в САЩ в TransUnion.

Отслабването на икономиката може да накара операторите да увеличат усилията си по отношение на ефективността на операциите си и качеството на продуктите, които предлагат.

От TU също така смятат, че букмейкърите ще се стремят да получат по-добра представа за цялостното икономическо състояние на клиентите си. С цел да адаптират предложенията си по по-подходящ начин.

Няма да ги интересува само поведението на хората при залагания, когато предлагат нови продукти или адаптират подходи за решаване на проблеми с хазарта. Що се отнася до спада в цените на акциите на някои от букмейкърите, той също се дължи по-скоро на общата икономическа обстановка, отколкото на специфични проблеми в сектора.

Голяма част от компаниите са категорични, че при честотата и сумите на залагания има забавяне. Липсва драстична промяна в навиците на средния потребител.Където има по-големи сривове, това се дължи повече на регулаторни промени в законодателството, които поставят дейността в определени рамки.

Такова нещо се случи във Великобритания. Там въведоха ограничения на горните граници на някои залози и лимити за депозитите на определени групи лица - например тези под 25-годишна възраст.  Общата позиция е, че макар въвеждането на промени в работата на букмейкърите да води до моментни спадове в оборота и печалбата, то в същото време прави дейността им по-стабилна в дългосрочен план.

Има и нещо друго, което работи на страната на участниците в онлайн пазара за залози

Неколкократно бяха наложени различни ограничения в работата на наземните обекти за хазарт - във връзка с Covid-19 пандемията. Това стана двигател на голям прилив на играчи, които поместиха своята игра в Интернет. Този преход продължава, макар и за момента въвеждането на ограниченията отново да не стои на дневен ред. Дигиталните компании се възползваха от момента и направиха реформа в дейността си и визията си, която да ги адаптира към новите нужди на клиентите.

Техният бизнес със сигурност не е застрахован от икономическите трудности. Има обаче фактори като броя на залагащите и новите клиенти, задържането на настоящите такива, подобрения в технологиите и оптимизация на разходите, които дават възможности за оптимизъм. За разлика от други сектори, в бранша имат с какво да работят по отношение на противодействието на кризите. И като маркетинг кампании, и като прокарване на нови възможности за залог, и като промяна на модела си на работа при нужда. Приоритет ще бъде запазването на клиентите, макар и с по-ниски обороти, за да е по-бързо възстановяването, когато бурята отмине.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай