Китайците превърнаха дизелов локомотив във водороден и сега той работи повече от седмица с едно зареждане

Китай би могъл сравнително бързо да преоборудва дизеловите локомотиви с водородно гориво

Китайците превърнаха дизелов локомотив във водороден и сега той работи повече от седмица с едно зареждане | StandartNews.com

Железниците са и винаги са били сред най-големите замърсители на околната среда. Затова преминаването на подвижния състав към екологични горива е задължително, за да се спази програмата за опазване на околната среда. В идеалния случай превозните средства трябва да бъдат проектирани от нулата за тази цел, но замяната на двигателите с екологични също е работещ вариант и, което е най-важно, може да бъде осъществена в най-кратки срокове.

Китайските медии съобщават, че клонът в Датун на държавния производител China Railway Rolling Stock Corporation (CRRC) е завършил модернизацията на първия дизелов локомотив със замяна на "изкопаемия" двигател с водороден. По-точно, локомотивът е получил електрически двигател и водородни горивни клетки, в които най-лекият газ се превръща в електричество и водна пара при взаимодействие с кислород.

Модернизираният локомотив може да се движи до 190 часа с едно зареждане, което е повече от едноседмично пътуване, а за пълненето на самия резервоар са необходими два часа. Друго предимство на използването на водородни клетки е, че поддръжката и експлоатацията на водородните локомотиви обещава да бъде наполовина по-евтина от тази на дизеловите локомотиви.

Китай би могъл сравнително бързо да преоборудва дизеловите локомотиви с водородно гориво. Смята се, че до 90 % от 7800-те локомотива в парка могат да бъдат модернизирани. Това е почти една трета от целия подвижен състав в Китай. Ефектът върху околната среда ще бъде огромен.

Всичко това и водородният автомобилен транспорт ще изискват производството на съответните количества водородно гориво. Днес водородът се произвежда предимно чрез интензивни по отношение на емисиите процеси като рафиниране на нефт, въглища и свързаните с тях производства. По-благоприятни за околната среда методи са производството на водород с електричество от атомни електроцентрали и от биомаса. По-чисти начини са електролизата, използваща енергията на слънчеви и вятърни електроцентрали. Китайските железничари очакват да използват собствените си ресурси, за да произведат до 200 000 тона "зелен" водород до 2025 г.

В същото време те разработват изцяло нови локомотиви, които се захранват директно с водород. Такава новост беше представена тази зима. Модерен пътнически влак с четири вагона, задвижван с водород, може да измине до 600 км с едно зареждане. В Германия подобен пилотен влак беше пуснат през 2018 г. и ще бъде пуснат в експлоатация през лятото на 2022 г. За четири години той измина повече от 220 000 км и се доказа добре. Има подозрения, че китайците са проектирали четиривагонен пътнически влак, задвижван с водород, с оглед на европейския пазар, но засега френската компания Alstom има предимство там.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай