Китайските военни са посъветвани да разработят стратегия за премахване на сателитите Starlink

Основният проблем е, че има твърде много спътници и за да се елиминира цялото съзвездие, ще трябва да се изпратят огромен брой противоспътникови ракети в орбита

Китайските военни са посъветвани да разработят стратегия за премахване на сателитите Starlink | StandartNews.com

В китайското научно списание Modern Defense Technology ученият Рен Юанжен от Пекинския институт за наблюдение и телекомуникации публикува статия за "проблема Starlink". Според него китайските военни трябва да разработят начини за противодействие на всяка заплаха, която представлява мрежата на Илон Мъск.

Оригиналната статия вече е премахната от публичното пространство по неизвестни причини, но превод на английски език е наличен на уебсайт на трета страна, а статията е цитирана и от South China Morning Post, който сега е част от Alibaba Group. Ученият твърди, че Starlink представлява "скрита опасност и предизвикателство" за Китай, и предлага да се разработи "комбинация от меки и твърди техники за разрушаване", за да се обезвредят някои спътници и цялото съзвездие от тях.

Авторът се опасява също, че апаратите на проекта могат да преминат в "настъпление" и да започнат да свалят от орбита китайски спътници и космически кораби.

Компанията SpaceX на Илон Мъск изгражда на ниска околоземна орбита (от 328 до 614 км) съзвездие от спътници Starlink, предназначено за осигуряване на високоскоростен интернет на абонати, разположени почти навсякъде по света. Досега в орбита са изведени около 2400 от тези спътници, но се очаква броят им да достигне 42 000.

Джонатан Макдауъл, американски учен от Центъра по астрофизика "Харвард-Смитсониън", заявява пред Gizmodo: "Ако сте от въоръжените сили на държава, чиято длъжностна характеристика включва мислене за война в космоса, виждате в Starlink друг вид проблем.

Основният проблем е, че има твърде много спътници и за да се елиминира цялото съзвездие, ще трябва да се изпратят огромен брой противоспътникови ракети в орбита - унищожаването на една, две или дори няколко десетки няма да унищожи цялата система. Освен това SpaceX ще замени няколко свалени единици без особени усложнения. "По-евтино е да се замени спътник Starlink, отколкото да се изстреля противоспътникова ракета", обобщи г-н Макдауъл.

Проектът на Мъск сериозно разтревожи Пекин, след като миналата година космическият му кораб на два пъти едва не се удари в китайската станция "Тянгун" с тайконавтите на борда - и в двата случая станцията трябваше да извърши маневри за избягване. Авторите на статията са обезпокоени, че Starlink скоро може да насели цялата ниска околоземна орбита, а частната компания SpaceX, която управлява проекта, всъщност може да помогне на Пентагона да доминира в тази ценна област на космоса. В началото на май военното издание China Military на Централния военен съвет на Китай публикува материал, чиито автори напомнят, че Starlink може не само да предоставя комуникации на наземни абонати, но и да взаимодейства с безпилотни самолети.

Илон Мъск, който се съгласи да разположи терминали на Starlink в Украйна, призна в интервю за Business Insider през март, че космическият му проект може да се превърне в мишена: "Ако се опитате да деактивирате Starlink, няма да е лесно, защото имаме 2000 сателита. Това означава, че ще са необходими много противоспътникови ракети. Надявам се, че няма да ни се наложи да го изпробваме, но мисля, че можем да изстрелваме сателити по-бързо, отколкото те могат да изпращат противосателитни ракети.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай