Китай изпраща подвижна лаборатория на Луната

Китай изпраща подвижна лаборатория на Луната | StandartNews.com

Пекин. Китай ще изпрати първата си сонда на Луната в началото на декември, която ще пусне луноход да изследва повърхността на сателита, се казва в официално изявление на Пекин, цитирано от Ройтерс. Това отбелязва важен крайъгълен камък в областта на космическите амбиции на страната.

Китай вече е снимала повърхността на Луната, за да се подготви за приземяването, заяви говорител на държавната администрация на науката, технологиите и промишлеността за национална отбрана.

Името на лунното бъги е "Yutu", което означава нефритен заек и е избрано с гласуване от хората. То е в чест на местната легенда за нефритения заек, който живее на Луната и създава еликсир на безсмъртието. Той е и компанинион на китайската богиня на Луната Чангъ.

Основната задача на лунохода ще е тестване на серия технологии, които китайските учени са разработили. Сред тях е и изпробване на технология за комуникация в дълбокия Космос. Паралелно с това подвижната лаборатория ще изследва повърхността на Луната.

Мисията е част от основното желание на Китай да се превърне в космическа суперсила. Страната има и планове да изгради своя космическа станция до 2020 г.

Тя настоява, че програмата й е само с научни и мирни цели, което е срещнато с недоверие от страна на САЩ. В опит да разсее съмненията Китай обяви, че ще споделя откритията си и с други държави, ще помага на развиващите се нации и техните космически програми и ще предложи да тренира астронавти от други страни.

Китай успешно приключи последната си пилотирана космическа мисия през юни, когато трима астронавти прекараха 15 дни в орбита.

Китай все още е далеч от установените космически суперсили, САЩ и Русия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай