Китай вади уникален лазер, бие постиженията на САЩ

Боен лазер може да стреля на по-далечни разстояние и по по-големи мишени

Китай вади уникален лазер, бие постиженията на САЩ | StandartNews.com

Учени в Китай обявиха, че са намерили начин да създадат лазерно оръжие, което може да се стреля неограничено дълго време. Това драстично би увеличило унищожителната му мощ в сравнение с други подобни оръжия, пише "Бизнес инсайдър", цитиран от Dir.bg.

Ако новината се потвърди, то Китай е изпреварил с години САЩ в разработването на високоенергийни лазерни оръжия.

Изследователи от Националния университет по отбранителни технологии казаха, че са разработили система за охлаждане, която позволява на високоенергийните лазери да останат включени, без да се нагряват твърде много.

Научната им статия за пробива е публикувана в рецензираният китайски журнал Acta Optica Sinica. Водещият учен зад изследването е Юан Шенгфу. Той е специалист по лазерни технологии, чийто разработки могат да се проследят до 2009 година.

Мощните лазерни оръжия имат потенциала да променят лицето на войната за винаги. Те могат да стрелят по цели като дронове, ракети и самолети със скорост близка до тази на светлината. Разходите от употребата на лазерите са значително по-ниски от използването на ракети-прехващачи. Предизвикателство обаче беше времето за охлаждане. Досега бойните лазери можеха да работят само за много кратко време. Те не можеха да се справят с цели с повече броня или защити.

Възможността за работа за дълъг период от време значи, че боен лазер може да стреля на по-далечни разстояние и по по-големи мишени.

Ако е необходимо, Китай планира да използва лазерни оръжия срещу сателити като съзвездието "Старлинк" на "Спейс Екс". Според военните в Пекин проектът на Илон Мъск може да се ползва за военни цели и да застраши националната сигурност на страната при евентуален конфликт.

"Това е голям пробив, като се имат предвид неуспехите на САЩ в тази област", казва Стив Уийвър, бивш британски военен служител. По думите му все пак новината трябва да бъде потвърдена, а Китай да демонстрира на практика разработката си.

Китайските учени напомнят, за множеството лазерни проекти на САЩ, които обаче са били преустановени или не са успели да се ползват масово от армията им. Според екипа истинската причина за това е, "че тяхната разрушителна сила не отговаря на очакванията". Максималният ефективен обсег на тези оръжия бил само няколко километра.

Екипът на Юан казва, че за да се подобри разрушителната сила на лъча са "необходими са по-дълги времена на непрекъсната работа". Пречка за това е топлината на лазера, която се акумулира в неговия излъчвател. Досега създаването на различни охладителни системи е причинявало други проблеми, намаляващи драстично ефективността на системата.

"Множество усъвършенствани дизайни и постижения в лазерните оръжия са останали секретни. Това е първият път, когато някои от дизайните и резултатите от тестовете стигат до обществеността", споделят учените. По думите им разработките им вече са приложени на практика в няколко лазерни бойни системи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай