Китай ще строи лунна база, след като откри нов минерал на спътника

Международната минералогична асоциация официално признава Changesite-(Y) за нов минерал

Китай ще строи лунна база, след като откри нов минерал на спътника | StandartNews.com

Преди няколко дни стана известно откритието на китайски учени на напълно нов минерал на Луната. На следващия ден беше обявено, че Китай планира да изстреля три безпилотни мисии до Луната през следващите 10 години.

Изследователският екип на Китай е открил признаци на нов минерал, след получаване на първите 50 милиграма лунни проби през юли 2021 г. Поради микроскопичните частици на лунната почва, учените не могат да получат необходимата информация за идентифициране на минерала.

Използвайки най-съвременни техники като рентгенова дифракция, изследователите от Пекинския изследователски институт по уранова геология най-накрая успяха да отделят една кристална частица с радиус около 10 микрона от 140 000 частици лунна проба, за да разшифроват кристалната ѝ структура.

Комисията по нови минерали, номенклатура и класификация на Международната минералогична асоциация официално признава Changesite-(Y) за нов минерал. Това се случва няколко месеца след като стана ясно, че Chang'e 5 се е завърнал с лунни скали, които биха могли да запълнят критични празнини в историята на Слънчевата система.

Следващата мисия на Китай ще се проведе през 2024 г. под името Chang'e-6 и ще бъде опит за получаване на повече проби от новата лунна скала. Този път за място на кацане ще бъде избран басейнът Южен полюс - Ейткен.

Тя ще бъде последвана от мисията Chang'e-7, също през 2024 г. Той също ще бъде насочен към южния полюс на Луната - там, където според учените има най-голям шанс да се открие вода. 10-годишният план на Китай ще приключи с мисията Chang'e-8 през 2027 г. Все още не е известно какво планира да направи Пекин в рамките на тази мисия. Трябва да се отбележи, че китайските инженери планират да изградят международна изследователска станция на Луната в края на всички мисии. Колко скоро ще се случи това обаче все още е загадка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай