Вторник,

Хакери удариха сайт на Роскосмос

От: Кристиан Антонов -
222
Хакери удариха сайт на Роскосмос
A
A
A

Като поредна част от кибератаките, работещи в подкрепа на Украйна, група хакери, свързани с Анонимните, е успяла да придобие достъп до сайт, принадлежащ на руския Институт за космически изследвания (ИКИ),

Хакерите са изтеглили файлове, за които се твърди, че принадлежат на руската космическа агенция Роскосмос. Компрометиран е поддомейн на уебсайта на ИКИ, въпреки че други поддомейни остават онлайн. Разбирата част от сайта е свързана с World Space Observatory Ultraviolet (WSO-UV) - проект, подобен на космическия телескоп "Хъбъл" и планиран за изстрелване през 2025 година.

Популярен акаунт в Twitter, свързан с движението Anonymous, сподели подробности и приписа действието на група, известна като v0g3lSec. Към момента на публикуването сайтът uv.ikiweb.ru беше недостъпен. Архивирана версия на уебсайта, заснета сутринта на 3 март, показва съобщението:

     „Космонавти, направете си хубав сайт, вместо да заплашвате хората с МКС"

Последната част от съобщението вероятно препраща към думите на Дмитрий Рогозин, ръководител на Роскосмос. След обявяването на санкциите от страна на САЩ той намекна, че партньорството между НАСА и руските агенции може да приключи, което заплашва бъдещето на Международната космическа станция.

Акаунтът YourAnonNews също така сподели връзка към хостван в облака zip файл, за който се твърди, че е изтичане на данни от руската космическа агенция. Изтегленият файл съдържа смесица от ръкописни формуляри, PDF файлове и електронни таблици и включва описания на лунни мисии.

Хакерската атака срещу Роскосмос идва само няколко дни, след като друга свързана с Анонимните група изключи руските системи за контрол на сателитите. Постове в Twitter от групата - действаща под името NB65 - твърдяха, че са изключили система за наблюдение, използвана от руската космическа агенция, въпреки че подробностите не можеха да бъдат проверени, а твърденията бяха опровергани от Рогозин.

Повече технологични новини може да прочетете тук.


Всички новини от категория Технологии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията