Хакери в Русия започнаха да маскират вируси като съдържание на Netflix

На 7 март от стрийминг услугата обявиха решението си да преустановят дейността си в Русия.

Хакери в Русия започнаха да маскират вируси като съдържание на Netflix | StandartNews.com

Хакери са започнали да маскират вируси и друг зловреден софтуер като файлове със съдържание на услуги за стрийминг, спрени в Русия, съобщиха експерти по информационна сигурност.

Вирусите намират място във файлове със съдържание от услуги като Netflix в торент тракери, тъй като не могат да бъдат гледани по друг начин в страната. В същото време трафикът към последните в Русия се е увеличил от 50,7 милиона до 67,1 милиона през март, според Similarweb.

Анализаторът на Mobile Research Group Елдар Муртазин обяснява повишения интерес към торент тракерите със спирането на съдържание от Русия след налагането на западните санкции. "Хората търсят филми, телевизионни сериали и софтуер, където и да се намират", подчертава той.

Дмитрий Галов, експерт по киберсигурност в Kaspersky Lab, заяви, че организацията е открила многобройни опити за заразяване на устройства със зловредни файлове, в чиито имена се споменава Netflix.

"Файлът може да съдържа скрипт (програма, която извършва определени действия, зададени от създателя) за изтегляне и инсталиране на миньор за криптовулата или вирус, който позволява дистанционен контрол на компютъра", предупреждава руснаците анализаторът на Positive Technologies Федор Чунижеков.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай